Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 19:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/studentmossor/

Recept

Studentmössor

Nåt att bjuda på under studentmottagningen kanske? Tänk på att de här är pilliga att göra, så se i så fall till att ha gott om tid när du ska pynta kakorna.

1. Kaka: Smörj och bröa en form som rymmer minst 1,5 liter. Smält smöret.

2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.

3. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp.

4. Sikta ner mjölblandningen pö om pö omväxlande med att du tillsätter smör och mjölk och vispa försiktigt ihop till en jämn smet med en handvisp.

5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i drygt 40 minuter. Vänd kakan upp och ner på ett bakplåtspapper eller ugnsgaller, låt svalna ett par minuter och lossa sedan formen. Låt svalna helt.

6. Klubbor: Mixa kakan till smulor i en matberedare. Tillsätt lemon curden och mixa ihop till en tjock smet.

7. Forma smeten till runda plattor och lägg dem på en bricka klädd med smörgåspapper.

8. Doppa ena änden av klubbpinnarna i lite smält choklad och stick ner i kakbitarna. Låt stelna i kylen i cirka 30 minuter.

9. Dela lakritsbåtarna på längden och klipp eventuellt bort den lilla kant som brukar vitna när man skär i båten.

10. Smält chokladen till doppningen försiktigt i mikron eller över vattenbad. Doppa varje klubba i ett lager choklad. Låt rinna av lite och fäst sedan en halv lakritsbåt som skärm, och en bit lakritssnöre som kantband.

11. Färga lite av chokladen gul och lite blå. Spritsa som dekor på mössans kantband. Låt stelna i kylen.