Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-19 08:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/surkal-liten-sats/

RECEPT

Surkål, liten sats

Det behövs inga särskilda krukor för att syra kål, konservburkar av glas fungerar bra och är ofta mer praktiska. Den vanligaste anledningen till att syrningen misslyckas är att grönsakerna exponeras för luft under processen. Därför är det viktigt att pressa ner kålen ordentligt i kärlet och se till att den täcks med vätska. Täck sedan med ett lock som inte är hundra procent tätt eftersom koldioxiden som bildas måste kunna slippa ut.

Foto: Per Ranung

1. Ansa och rengör kålen. Strimla den fint. Riv kålstocken grovt med rivjärn.

2. Varva kål och salt i en bunke. Pressa med knytnäven så att kålen saftar sig.

3. Lägg kålen och laken i burken. Pressa hårt med knytnäven så att luftbubblor försvinner. Se noga till att all kål täcks med lake.

4. Täck gärna över kålen med en bit kålblad högst upp i burken. Pressa ner kålen i burken, till exempel med hjälp av en vattenfylld och väl försluten plastpåse. Täck med lock.

5. Ställ burken i rumstemperatur (max 22 grader) i något dygn.

6. Flytta sedan burken till ett utrymme där temperaturen är 15–18 grader.

7. Efter 10–14 dagar flyttar du kålen till kylskåpstemperatur. Nu kan man äta den, men den blir godare om den får mogna i ytterligare 14 dagar.

Variant med rödkål: Använd rödkål i stället för vitkål. Strimla den i något tjockare skivor, cirka 1,2 mm. Rödkål brukar innehålla mindre vätska än vitkål. Du kan därför behöva fylla på med rumstempererad saltlake, 15 g (2 tsk) jodfritt salt per liter kokhett vatten.