Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 11:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/surkalsgryta-med-paprikarippel/

Recept

Surkålsgryta med paprikarippel

Inspirationen från det här långkoket kommer från Ungern, men jag har separerat smakerna i en gryta och ett tillbehör.

1. Skär köttet i 3 centimeter stora bitar. Salta. Bryn bitarna omsorgsfullt på alla sidor i smöret i en rymlig gryta.

2. Hacka löken och vitlöksklyftorna fint. Lägg hacket i grytan och låt det fräsa ett par minuter under omrörning. Strö över mjölet och låt fräsa i ytterligare 1 minut.

3. Slå på buljongen, strö ner kumminfrön, tillsätt surkål, tomatpuré och citron. Krydda med svartpeppar. Låt sjuda 40–50 minuter tills köttet delar sig lätt när man trycker på det.

4. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med kokt potatis och paprikarippel.

Paprikarippel:
1. Fräs paprikapulver och chilipulver i olivoljan. Låt svalna lite.

2. Häll ner det i mixern och tillsätt salt, senap, svartpeppar och crème fraiche. Mixa och smaka av.

3. Servera rippeln kylskåpskall till surkålsgrytan. Garnera eventuellt med lite finhackad paprika eller paprikapulver.