Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 10:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/svampsmorgas/

Recept

Svampsmörgås

Svampsmörgås. Foto: Eva Tedesjö

Att bara smörsteka svamp och lassa på en skiva gott bröd är härligt. Men vill man ha en matigare macka kan man göra en stuvning. För vuxensmak kryddar man med lite sherry.

1. Sätt ugnen på 225 grader. Ansa svampen och skär den i bitar. Lägg svampen i en kastrull, och koka på medelhög värme tills det mesta av vät­skan kokat in. Tillsätt smöret och löken och fräs tills svampen fått fin färg.

2. Strö mjölet över svampen och rör om. Späd under omrörning med mjölk och koka ihop på svag värme. Smaka av med soja, salt, peppar och kanske lite sherry. 

3. Låt svampstuvningen svalna lite innan du fördelar den på brödskivorna och strör över ost. Gratinera i mitten av ugnen, 8–10 minuter. Strö på lite hackad persilja före servering.