Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 14:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/svampsoppa-med-rokt-flask-och-rosmarin/

Recept

Svampsoppa med rökt fläsk och rosmarin

Foto: Ulrika Ekblom

Det finns få saker som är så goda som en vällagad svampsoppa. Men om du bara äter den rakt av kan det bli lite väl lent så det behövs helt enkelt något som bråkar till det lite. Blanda i lite stekt fläsk så får du den där kontrasten som gör så mycket för helheten.

Rätta artikel

1. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och skär champinjonerna i bitar.
2. Hetta upp en stekpanna med 2 msk smör. Fräs lök, vitlök och svamp på medelvärme i cirka 5 minuter, tills vätskan kokat in. Rör hela tiden. Tillsätt vin, vatten, buljong och grädde. Koka upp och låt soppan sjuda under lock i cirka 10 minuter.
3. Smaka av soppan med citronsaft, salt och peppar.
4. Skär fläsket i tärningar. Knaperstek dem i resterande smör i en stekpanna. Vänd ned rosmarin och mal över lite svartpeppar.
5. Dela baguetten i bitar, ringla över olivolja, strö på flingsalt och garnera med basilikablad.
6. Häll upp soppan i varma tallrikar, toppa med fläsktärningarna och servera med brödet.