Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-13 20:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/svensk-kalops/

RECEPT

Svensk kalops

När lagade du kalops senast . . ? En helsvensk gryta med nötkött och smaksatt med lagerblad och kryddpepparkorn.

Skär köttet i 3 cm kuber. Hetta upp en stekpanna, lägg i lite fett och bryn köttbitarna i omgångar. Flytta efter hand över köttet till en gryta, pudra över mjölet och rör om väl så att mjölet blandar sig ordentligt.

Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll stekskyn över köttet i grytan. Salta, lägg i hela pepparkorn och lagerblad. Koka upp, sänk sedan värmen och låt det hela småputtra under lock och på svag värme i 1- 1 1/2 timme, ibland ändå lite längre om köttet inte blivit mört.

Lägg ner skalade morötter i bitar, skalade lökar i halvor och purjo i bitar när drygt halva koktiden gått. Späd med lite mer vatten om det ser ut att behövas. Rör också om varsamt då och då så att det inte bränner fast i botten.

Servera kalopsen med kokt skalpotatis och inlagda rödbetor och/eller ättiksgurka. Eventuellt också bönor eller ärter.
Som avslutning efter en gryta är det gott med något som inte är för mäktigt. En fräsch fruktsallad kanske eller varför inte något så enkelt som ugnsstekta äpplen.