Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 04:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/svenskfransk-fisksoppa/

Recept

Svenskfransk fisksoppa

En underbart god och lättlagad soppa trots ganska många ingredienser.

Förbered alla grönsakerna. (Då blir hela matlagningen på något lustigt vis mycket trevligare.) Börja sedan med att fräsa lök och vitlök i oljan i en stor gryta eller kastrull. Lägg efter några minuter i fänkål, morot och potatis. Häll i fiskfond eller vatten. Smula ner buljongtärningar, om de ska vara med, och torkad timjan.

Öppna tomatburken, klipp tomaterna i bitar med kökssax direkt ner i burken (det blir godare än krossade tomater). Häll i tomaterna. Koka upp och låt soppan koka 25-30 minuter under lock.

Lägg i saffran och vin när ungefär halva koktiden har gått. HIT kan man med fördel förbereda dagen innan och i så fall ge soppan ett hastigt uppkok när det är dags för de sista momenten. Rensa räkorna och ställ åt sidan.

Skär fiskfiléerna i stora bitar. Är fisken fryst så skär den i bitar innan den tinat helt.
Sjud fiskbitarna sakta i den kokheta soppan i 3-5 minuter. Lägg sedan i räkorna.

Smaka av soppan med pressad apelsin (lite i taget) och mer salt och peppar, det behövs troligen. Strö över hackad persilja eller strimlade basilikablad. Gärna också några små ruskor färsk timjan.

Servera förslagsvis fisksoppan med aioli och riktigt gott bröd.