Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 02:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/syrad-gurka/

Recept

Syrad gurka

DN Text

Koka vatten och fyra matskedar salt så det löser sig. Låt svalna till ljummet.

Skrubba gurkorna noga, gärna med rotborste så skalet blir lite skadat. Varva gurkorna med kryddor i en bunke, rostfri eller av livsmedelsgodkänd plast. Strö två matskedar havssalt överst.

Häll på saltlag så det täcker och kärlet blir fullt. Sätt på tättslutande lock eller plastfolie.

Ställ bunken på ett fat eller i en hink, det kommer att rinna över under syrningen.
Gurkorna ska stå i 18-20 graders värme i två veckor.

Efter en vecka kan man börja äta gurkorna som då är milt syrade.

Lägg över gurkorna på glasburkar, se till att lagen täcker. Förvara gurkorna svalt.

Ibland bildas en vit beläggning på gurkorna, så kallad toppjäst. Den är ofarlig, skölj bara bort den.