Recept: Syrad svartkål - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Recept

Syrad svartkål

Syrad svartkål.
Syrad svartkål. Foto: Tom Wall

Svartkål är med sin lite nötiga smak en himla trevlig kålsort. Precis som alla andra grönsaker går svartkål fint att syra, men eftersom den inte innehåller så mycket socker blir processen bättre om den syras i sällskap av vitkål. Och om du inte har tillgång till svartkål går det lika bra att byta ut den mot någon annan bladkål, exempelvis grönkål.

Ingredienser

Till ca 1 kg:

500 g svartkål med den grövsta delen av mittnerven borttagen

500 g vitkål

15 g havssalt (1 msk finkornigt)

finrivet skal från 0,5 ekologisk citron (kan uteslutas)

1. Skölj svartkålen och skär den i 1–2 cm tjocka strimlor, rakt över mittnerven. Lägg kålen i en stor bunke.

2. Skölj vitkålen och ta bort eventuella fula blad. Strimla kålen så tunt som möjligt med en vass kniv och lägg i bunken.

3. Strö över salt och eventuellt citronskal. Banka och krama kålen tills den börjar vätska sig, det kan ta alltifrån 5 till 15 minuter beroende på hur mycket vatten kålen innehåller. När du kan krama en näve kål så att det rinner (inte droppar) vätska från den är den färdig.

4. Lägg kålen i en glasburk som rymmer 1,5 liter och som har gummiring och bygellås. Se till att pressa till kålen då och då så att den packas tätt. Toppa med vätskan som finns kvar i bunken men lämna minst 5 cm till kanten på burken.

5. Påstricket: Ta en fryspåse som rymmer 2 liter och veckla ut den inuti burken. Häll vatten i påsen så att det nästan står upp till kanten på burken. Pressa ut luften och knyt en knut så högt upp på påsen som möjligt. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut ur burken.

6. Låt burken stå på en tallrik i rumstemperatur (18–22 grader) i 14 dagar.

7. Låt kålen mogna i kylskåp i ytterligare minst 14 dagar.