Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 04:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/tapenadespackad-kalvfile-med-tonfisksas/

Recept

Tapenadespäckad kalvfilé med tonfisksås

Här är en festlig variant av vitello tonnato, en av paradrätterna i det italiens­ka köket. Om du inte orkar göra egen tapenade, så går det förstås också bra att köpa färdig i burk. Allt kan förberedas i god tid, men servera inte köttet kylskåpskallt! Vanliga, salta lantchips är ett enkelt tillbehör, men ugnsbakade potatisklyftor som kryddats med rosmarin är också gott till.
Rätta artikel

1. Börja dagen innan maten ska serveras. Kör oliver, sardeller, kapris, vitlök och basilika med olivolja i en mixer eller använd färdig tapenade. Stick ett längsgående hål från vardera håll med en smal kniv, eller ett brynstål, i filén. Fyll med olivröran. Bind om köttet med steksnöre.

2. Värm ugnen till 175 grader. Bryn först köttet i olivolja, salta, peppra och efterstek sedan i ugnen till en innertemperatur på 55 grader (60 för fläskfilé), cirka 20 minuter. Ställ sedan kallt till nästa dag.

3. Blanda såsen i en matberedare och ställ den kallt, minst en timme, innan du serverar.

4. Skär upp köttet i tunna skivor, häll på lite av såsen, servera resten vid sidan om (den fungerar också utmärkt som dippsås till stjälkselleri och morotsstavar). Garnera med kaprisfrukter.

I glaset
Ställ fram ett urval drycker om du serverar dessa rätter i en buffé: både rött, vitt och rosé, tillsammans med öl och vatten (plus alkoholfritt för de gäster som inte kan eller vill dricka alkohol). Väljer du att servera dessa rätter i ensamt majestät, så passar ett mustigt rödvin bäst till jambalayan. Till den olivspäckadespäckade kalvfilén får din egen smak avgöra. Vitt eller rött? Det bestämmer du!