Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 23:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/tarte-tatin/

Recept

Tarte tatin

Foto: Eva Hildén Smith

Den franska klassikern man aldrig tröttnar på. Servera med mjukrörd vaniljglass, vaniljsås eller lättvispad grädde.

1. Mät upp mjölet och sockret i en mat-beredare monterad med kniv. Lägg i -smöret, skuret i små bitar och kör till en smulig massa. Tillsätt ägget och kör snabbt ihop till en smidig deg.
2. Tryck ut och forma degen till en tjock rundel. Låt den vila övertäckt i kylskåpet cirka 30 minuter.
3. Skala, kärna ur och skär varje äpple i 4 klyftor.
4. Mät upp smör, socker och vaniljsocker i en gjutjärnpanna, cirka 24 cm i diameter. Låt smälta cirka 5 minuter på medelstark värme under omrörning, till en ljusbrun karamell. Lägg i äppelklyftorna och fräs i karamellen cirka 5 minuter. Ta -pannan från värmen och låt svalna. Värm ugnen till 225 grader.
5. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rundel, lite större än stekpannan.
6. Lägg degen över äpplena och peta in degkanterna runt äpplena i pannan.
7. Grädda kakan i -mitten av ugnen cirka 30 minuter. Låt den svalna cirka 10 minuter. Skär med en kniv utmed kanten och vänd upp på ett fat.