Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-12 23:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/tomatsallad-med-ugnsbakad-kolja/

Recept

Tomatsallad med ugnsbakad kolja

Tomatsallad med ugnsbakad kolja. Foto: Peter Claesson

En god och vacker ljummen sallad på färska och rostade tomater med ugnsbakad kolja, basilikafärskost och surdegskrutonger.

Läs mer: Fira fars dag med brunch för hela familjen 

1. Sätt ugnen på 100 grader (varmluft). Dela kvisttomaterna i kvartar. Krydda dem med socker, ½ tsk salt och 2 tsk olivolja. Lägg dem i en ugnsfast form och torka i ugn cirka 3-4 timmar. Detta kan förberedas, värm i så fall tomaterna vid servering.

2. Vik koljafilén så att den blir jämntjock, salta den och låt stå i rumstemperatur i 30 minuter. Lägg den i en ugnsfast form och baka i ugnen till 45 grader i innertemperatur, det tar cirka 8–10 minuter. 

3. Mixa basilikan med rapsolja. Blanda i färskosten och smaka av med salt och peppar. 

4. Höj ugnstemperaturen till 175 grader. Riv surdegsbrödet i munsbitar, vänd dem i olivolja och rosta dem i ugnen tills de är frasiga, 10–12 minuter. 

5. Halvera cocktailtomaterna och strimla salladslöken. 

6. Fördela basilikafärskosten i botten på tallriken, och lägg fisken ovanpå. Vänd ihop de varma bakade tomaterna med de råa och den strimlade salladslöken. Strö dem ovanpå fisken och toppa till sist med surdegskrutonger.

Ugnstemperaturerna är angivna för varmluft. Öka gradantalet med 20–25 grader om du använder vanlig ugn.