Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 20:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/trotters-barkompott/

Recept

Trotters bärkompott

DN Text

Kompotten blir mycket god även på frysta bär. Trotters tillbehör är bland annat
en glass på citronverbena, men vi vanliga dödliga kan skopa upp vaniljglass, citronsorbet eller vilken sort vi vill och servera till. Receptet är liksom förrätten hämtat ur Trotters bok "Vegetables".

1. Lägg blåbär, björnbär, hallon och vatten i en kastrull och sjud dem försiktigt under
försiktig omrörning i 2–3 minuter (några
minuter längre med frysta bär).

2. Tillsätt druvorna och jordgubbarna (och eventuellt vinbär eller tranbär). Låt sjuda ytterligare 1 minut.

3. Ta upp bären och lägg åt sidan. Koka ihop det kvarvarande bärspadet tills halva volymen återstår. Smaka av. Tillsätt möjligen lite socker. Koka upp igen.

4. Servera de varma bären och det varma bärspadet tillsammans med en glass du gillar.

KRONSTAM TIPSAR
Desserten är liksom förrätten så pregnant i syra och fruktaromer att den med fördel kan serveras utan vin. Men jag antar utmaningen och serverar här okryddad sädesvodka att läppja på, alternativt en fruktsprit som den ytterst häftiga Framboise Sauvage Grande Réserve (nr 207, 351 kr). Priset kan tyckas chockerande, men spriten är destillerad av vildhallon och det går åt så där en tio liter bär för att få ihop en flaska. Varje droppe är så intensiv att det räcker och blir över. Tillhör du den mer försiktiga typen, så häll upp ett glas 2002 Rotari Rosé (nr 7701, 96 kr).