Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-27 06:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/ugnstekt-lammbringa-med-potatis-boulangere-och-medelhavsmorotter/

RECEPT

Ugnstekt lammbringa med ­potatis boulangère och medel­havsmorötter

DN Text
Bild: Ann-Sofi Rosenkvist

Bagarhustruns potatis görs i ugnen tillsammans med lammbringan. De rostade morötterna får smak av oliver och rosmarin. Förbeställ lammbringan i en välsorterad livsmedelsbutik så är du säker på att få tag på den.

1. Gnid in lammbringan med salt. Sätt in i 175-gradig ugn i en ugnsfast form. Stek lammet i 1 timme.

2. Häll 1 liter kalvbuljong i formen och lägg i en kvist rosmarin. Stek färdigt lammet i ytterligare två timmar, ös ofta med buljongen så att det inte blir torrt, och fyll på med vatten om det kokar torrt i formen.

3. Bryn den skivade löken i smör tills den fått fin färg, krydda med salt och tag åt sidan. Dela potatisen i skivor eller andra mindre bitar.

4. Varva lök och potatis i en ugnsfastform och krydda med salt och peppar mellan varven, och häll på buljong, timjan och lagerblad. Baka potatisen tillsammans med lammbringan i ca 1 timme.

5. Tag ut lammbringan ur ugnen och sila ner skyn i en kastrull. Koka upp skyn och smaka av. Red av skyn till önskad konsistens med maizena.

6. Skär morötterna i fina stavar
och stek dem gyllene på medelvärme i en stekpanna. När morötterna börjar bli mjuka tillsätt oliver, en rosmarinkvist samt någon matsked av lammskyn för att ge morötterna en härlig glasyr.

7. Skiva lammbringan vid servering, och ställ fram övriga ingredienser på bordet.

KRONSTAM TIPSAR
Detta är en rätt som förenar alla de tre lammvarianter som nämns i veckans vinspalt. Här finns både italiensk, fransk och spansk mattradition, som sig bör i hälsosam medelhavsanda. Vinet jag väljer kommer dock från ett fjärde syd­europeiskt land: Portugal. 2005 Portal da Aguia (nr 1250, 57 kr) är ett av System­bolagets mest prisvärda budgetviner på den röda sidan. Fast nu är det påsk och då kanske du vill ha ett lite finare vin. Prova då 2005 Masi Campofiorin (nr 5123, 99 kr) eller 2006 Le Volte (nr 32472, 147 kr). Bådadera är smakprov på ­välskräddad ­italiensk vindesign.