Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 10:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/vaniljglass-med-pepparkaksdeg-rarorda-lingon-och-vitchokladsnoflingor/

Recept

Vaniljglass med pepparkaksdeg, rårörda lingon och vitchokladsnöflingor

Foto: Beatrice Lundborg

Låt barnen pyssla med snöflingorna medan du kokar glassen. Har du ingen glassmaskin? Önska dig en i julklapp! Även små, billiga maskiner fungerar, men det kan ta lite längre tid för glassen att bli klar. För att göra glassen extra julig kan man blanda ner lite obakad pepparkaksdeg precis när glassen är klar.

1. Lägg gelatinbladet i iskallt vatten och låt dra minst 5 minuter. Dela vaniljstången och skrapa ur alla frön.

2. Koka upp grädde, mjölk, glykos, vaniljstång och frön.

3. Blanda äggulorna och sockret i en skål. Häll hälften av gräddmjölken i äggsmeten, och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Värm och vispa hela tiden i botten tills blandningen är 82 grader. Om du inte har en termometer kan du se att smeten tjocknar lite och börjar ryka. När du ser första bubblan är den garanterat klar. Ta av från värmen.

4. Krama vattnet ur gelatinbladet och låt det smälta i glassmeten. Sila smeten, låt den bli kylskåpskall och kör den glassmaskinen. Blanda i små bitar av pepparkaksdeg om du vill. Ställ glassen i frysen om du inte ska servera den genast.

5. Rårörda lingon: Blanda ihop lingon och socker och låt stå framme tills allt sockret har smält.

6. Vid servering: Lägg helst upp på porlin som legat i frysen, annars smälter glassen väldigt fort. Annars kan du lägga till exempel krossade pepparkakor i botten så får du också ett trevligt krisp. Lägg en snygg kula glass ovanpå och servera med rårörda lingon. Garnera med vitchokladsnöflingor.

Vitchokladsnöflingor
Man måste inte temperera chokladen för att göra fina chokladdekorer, det här är ett fiffigt sätt att komma undan det momentet.

300 g vit choklad
socker
bakplåtspapper

1. Smält chokladen försiktigt, vit choklad bränner vid 50 grader så låt den bli varm men inte för het.

2. Häll den smälta chokladen i en spritspåse (använder du engångssprits kan du klippa ett mycket litet hål, använd annars den smalaste tyllen). Spritsa chokladen som snöflingor på bakplåtspapper och strö över socker.

3. Ställ in snöflingorna i frysen så kan du lossa dem när de har stelnat. Förvara dem i frysen.