Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-06 08:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/vaniljpannacotta-med-kanelsallad-och-gele-pa-appelglogg/

Recept

Vaniljpannacotta med kanelsallad och gelé på äppelglögg

Foto: Beatrice Lundborg

En enkel och snabb dessert som du kan förbereda långt innan dina gäster kommer. De torkade äppelchipsen fungerar som dekoration i många sammanhang och är så goda att de kan ätas som snacks. Om du vill kan du byta ut vaniljstången mot dina favoritjulkryddor.

1. Lägg gelatinbladen i iskallt vatten ett och ett, och låt ligga minst 5 minuter. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.

2. Koka upp grädde, mjölk, socker, vaniljstången och -frön i en liten kastrull. Ta kastrullen från plattan, krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma vätskan.

3. Plocka upp vaniljststången och fyll upp pannacottan i fina glas. Gör du det när smeten är varm kommer vaniljfröna att sjunka till botten, väntar du tills den har svalnat kommer de att vara utspridda i hela pannacottan. Men vänta inte för länge – då stelnar den! Låt pannacottan stelna i kylen.

4. Gelé: Lägg gelatinbladen i blöt i iskallt vatten och låt dra i minst 5 minuter. Koka upp glöggen och smaka av med socker tills du tycker det är lagom sött. Krama ur vattnet ur gelatinbladet och låt det smälta i den varma glöggen. Låt svalna innan du häller ett lager på pannacottan, och låter den stelna i kylen.

5. Vid servering: Ta upp äppelsalladen ur lagen, låt rinna av lite innan du fördelar den på pannacottan. Garnera med äppelchips.

Tips! Om du inte vill äta pannacottan direkt kan du frysa in den upp till två veckor.

Äpple- och kanelsallad

6 goda svenska äpplen, t ex Aroma

Kanelsockerlag:
150 gram socker
150 gram vatten
1 kanelstång

1. Koka upp alla ingredienser till lagen och låt svalna.

2. Ta ut kulor ur äpplena med ett kuljärn. Dela kulorna i kvartar (eller skär ner äpplena – utan skal och kärnhus – i valfri form). Lägg äppelbitarna i kanelsockerlagen och ställ in i kylen till servering. Detta kan förberedas dagen innan, men står de längre förlorar de den krispiga känslan.

Torkade äppelchips

2 äpplen
kanelsockerlag (se recept ovan)

1. Koka upp alla ingredienser till lagen och låt svalna.

2. Sätt ugnen på 60 grader varmluft eller 80 grader vanlig ugn. Skala äpplena och skär eller hyvla dem i tunna skivor, gärna med mandolin. Doppa dem i sockerlagen.

3. Lägg ut äppelskivorna på en plåt med bakplåtspapper och torka i ugnen cirka 4 timmar eller över natten. De kommer att vara lite mjuka när de är varma men blir krispiga när de svalnat. Packa torrt och lufttätt så håller de sig över en vecka. Om de skulle ha blivit mjuka när det är dags att använda dem är det bara att skicka in dem i samma ugnsvärme igen en halvtimme.