Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-22 08:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/vanlig-potatisgratang/

Recept

Vanlig potatisgratäng

Foto: Charlie Drevstam

Många älskar att äta gratäng, men ofta känns det som ett litet projekt att börja skiva potatis. Det är också en av anledningarna till att potatisgratängen upplevs som lite festlig. Som kalasrätt är den dessutom praktisk då gratängen håller sig varm länge och lätt kan göras till många gäster. Genom att förkoka potatisen i en kastrull får du bättre koll på smakerna, något som kan vara svårt om du gör allt från början i en gratängform. Så här blir det lättare att smaka av och reglera konsistensen.

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skala och skiva potatisen i ½ cm tjocka skivor. Fräs vitlök och lök i smöret i en kastrull på medelhög värme tills de mjuknat. Tillsätt grädde och mjölk och koka upp.

3. Lägg i potatisen och sjud tills den är mjuk. Smaksätt med salt och peppar.

4. Lägg över i en ugnssäker form och gratinera mitt i ugnen cirka 10 minuter, tills gratängen har fått fin färg.