Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 17:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/varm-smorgas-med-bonrora/

Recept

Varm smörgås med bönröra

Varm smörgås med bönröra. Foto: Eva Tedesjö

Här toppas brödet med foul, en bönröra med rötter i Mellanöstern. Foulbönor är bondbönor som säljs färdigkokta och konserverade. Servera gärna en sallad till.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj bönorna och låt dem rinna av. 

2. Hacka lök och vitlök och stek mjuka i olivolja. Tillsätt kryddorna och fräs lite till. Häll i vatten och bönor, koka upp och låt puttra en stund tills vattnet nästan helt kokat in. Mosa lätt med en slev så att det blir en grov men ändå krämig bönröra. Späd med lite mer vatten om den är för tjock. Smaka av med salt och lite citronsaft.

3. Stek äggen.

4. Bred smörgåsmargarin på brödet. Lägg ett stekt ägg på varje brödskiva och en klick bönröra på toppen (ta inte för mycket, den är mäktig). Smula fetaost på och gratinera i ugnen 5-10 minuter.

Tips. Godast blir det om du mal kryddorna själv.