Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-02 13:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/varmrokt-lax-med-picklad-purjo/

RECEPT

Varmrökt lax med picklad purjo

Den snabbinlagda purjolökens syra bryter fint mot den feta fisken. Lite brynt smör på toppen blir pricken över i på de här små munsbitarna.

Foto: Nicklas Thegerström

1. Picklad purjo: Skär purjolöken i sneda ½ cm breda skivor. Blanda socker, vatten och ättika i en ka­strull. Värm försiktigt så att sockret smälter. Ta av från plattan. Lägg ned purjoskivorna i ättikslagen medan den fortfarande är lite ljummen. Låt ligga i 30 minuter. Sila bort vätskan.

2. Koka potatisen tills den är mjuk i saltat vatten. Låt svalna.

3. Koka äggen krämiga (lägg i kallt vatten, koka upp och låt koka ca 3 minuter).

4. Bryn smöret i en kastrull tills det är mörkt och doftar nötigt. Plocka isär den varmrökta laxen i små bitar, blanda sedan ner ägget till en krämig ”röra”. Smaka av med salt och svartpeppar.

5. Bryt potatisen i små bitar och fördela den på knäckebitarna. Ringla över brynt smör, salta och peppra. Lägg sedan på en liten hög med laxblandning och toppa sedan med den picklade purjolöken, ytterligare lite brynt smör och svartpeppar.