Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-22 22:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/vetedeg/

RECEPT

Vetedeg

Foto: Lennart Weibull

Urmodern av bulldegar i Sverige. Degen som skiljer sig från alla andra bulldegar runtom i världen genom att innehålla kardemumma! Köp vanliga hela kardemummakärnor och mortla dem grovt.

1. Blanda alla ingredienser till degen i bunken till degblandaren. Kör med degkrok på låg hastighet cirka 5 minuter.
2. Öka hastigheten till medel och kör ytterligare cirka 5 minuter, tills degen är homogen och fått bra glutenutveckling. Testa genom att göra ett glutenfönster: Ta en degboll och dra ut så det bildas ett fönster. Om degen håller ihop och inte går sönder har du en bra glutenutveckling och en bra grunddeg.
3. Ta upp degen ur bunken och lägg den på bakbordet. Platta ut den till en cirka 30x25 cm stor rektangel, lägg på en bricka och ställ in i kylen 1–2 timmar, tills degen är kall.

Att blanda deg för hand:
Alla recept utgår från att man använder en maskin som exempelvis Kitchen aid eller liknande. Om du blandar för hand måste du göra lite annorlunda.
1. Autolys: En teknik som ofta används vid brödbakning, vilket innebär att du blandar samman mjöl och vatten, cirka 2 minuter. Täck bunken med en handduk och låt stå i rumstemperatur 30–60 minuter. Mjölet kommer att svälla i vattnet och bli enklare att knåda.
2. Lös upp jästen i 2 msk kallt vatten. Tillsätt alla ingredienser utom smöret (smöret hämmar glutenutvecklingen i degen och kan med fördel tillsättas senare när degen blandas för hand) och knåda degen cirka 10 minuter, tills du har fått en homogen och elastisk deg. Tillsätt smöret och knåda 5 minuter till, tills allt är väl blandat.