Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 23:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/vild-oring-med-tallpesto-och-kal/

Recept

Vild öring med tallpesto och kål

Tallfrö till peston kan man få tag på hos plantskolor men pinjekärnor eller mandel går också bra. Örtsaltet går utmärkt att spara i en tät burk.

1. Dela fisken i lämpliga portionsbitar och lägg på en smörad plåt. Täck över och låt stå i rumstemperatur minst ett par timmar.

2. Plocka kålbladen, ta bort de grövsta stjälkarna. Lägg i en stor gryta och slå på vatten så att det täcker bottnen med några millimeter.

3. Mixa salt och örter i matberedare till ett illgrönt, lite fuktigt salt. Förvara i tät glasburk.

4. Mixa surdegsbröd, tallfrö, ost och vitlök i en matberedare tills det precis klibbar ihop. Forma till små ägg och ställ åt sidan, under plastfilm.

5. Sätt ugnen på 275 grader. Ställ kålkastrullen på en varm platta, sätt på ett lock och sänk värmen när vattnet börjar koka. Ställ in fisken i ugnen. Fisken är klar efter ca 3 minuter (beroende på filéns tjocklek). Om du använder lax eller tjocka öringfiléer (mer än 15 mm) så måste du sänka temperaturen i ugnen till 200 grader och baka längre tid. Låt den vila på dragfri plats medan resten färdigställs.

6. När kålen har mjuknat, lägg i en klick smör, salta, peppra och vänd runt så att den glaseras. Lägg upp mitt på en varm tallrik och strö på lite örtsalt. Dekorera med pesto.

7. Pensla fisken med lite smör på skinnsidan och krydda med salt. Lägg fisken över kålen och droppa några små droppar ättika runt om.

VINTIPS:
En Grüner Veltliner från Österrike passar utmärkt och Rabl Grüner Veltliner Vinum Optimum 2007 (nr 97834), 159 kr, med doft av mogen vit persika och vitpeppar är ett bra val.