Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 14:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/vinvanlig-smorgastarta/

RECEPT

Vinvänlig smörgåstårta

Retro är alltid kul och smörgåstårtan ­håller så smått på att få en renässans. Men dagens ­smörgåstårta bygger inte på ett mischmasch av smaker och konkurrerande ingredienser, utan harmonierar i alla delar – även till vinet.

Foto: Eva Tedesjö

1. Börja med broccoliosten: Koka broccolibuketterna (frysta behöver bara kokas 30 sekunder) i lättsaltat vatten. Spola med kallt ­vatten och låt dem rinna av väl. Kör philadelphiaosten i en mixer med broccoli, pepparrot och kesella till en ­grönprickig sås. Smaka av med salt och vitpeppar.

2. Kaviarcreme: Blanda creme fraiche med kaviar, majonnäs, gräslök och dill. Smaksätt, om så önskas, med cognac och worchesteersås.

3. Skär bort kanterna på brödet. Lägg ut en stor bit plastfolie. Bred kaviarkräm på understa skivan bröd och lägg den mitt på plastfolien. Lägg på ett tunt lager lax. Bred kaviarkräm på båda sidorna av nästa brödskiva och lägg den på laxen.

4. Skala och skiva äggen tunt. Fördela ett skivat ägg på kaviarkrämen. Fortsätt med nästa brödskiva med kaviarkräm, tunna skivor lax, bröd och ägg till sista brödskivan. Vik om plastfolien och ställ in tårtan i kylen minst 1 timme så att brödet saftar sig (så här långt kan smörgåstårtan ­förberedas kvällen innan).

5. Ta bort plastfolien. Bred ut broccoliosten på sidorna och smörgåstårtans ovansida tills den är helt täckt. Garnera med räkor, forellrom, ärt- och solrosskott.

6. Servera med en fräsch grönsallad.

I GLASET:
Smörgåstårtan passar bäst på en ­mottagning eller vid annat tillfälle då maten bara ska plockas fram. Ett mousserande­ vin passar perfekt,­ antingen ett billigt mousserande eller en lättare champagne. Bra och prisvärda alternativ i en trappstege är JP Chenet Blanc de Blancs Brut (nr 77189, 414 kr/6 flaskor i beställnings­sortimentet), 2006 Rotari Rosé (nr 7701, 99 kr/199 kr i magnumbutelj) och 2004 Palmer Blanc de Blancs (nr 7553, 284 kr). Köper du den senare i generös magnumbutelj (1,5 liter) får du ett ännu godare­ vin i en äldre ­årgång (1997: 749 kr).