Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 10:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/vitloksdoftande-champinjonomelett/

Recept

Vitlöksdoftande champinjonomelett

Slå upp äggen i djup tallrik eller skål och vispa dem lätt med gaffel, tillsätt grädden mjölken eller vattnet, smaksätt försiktigt med salt och peppar. Tillsätt sedan fettet i pannan och hetta upp. Då fettet är rykande hett utan att vara brynt, häller du äggen i pannan.

Då äggen börjar stelna lyfter du genast smeten med stekspade eller gaffel och lutar på pannan, så att ny smet hela tiden rinner under den redan gräddade. Var kvick i vändningarna, då blir omeletten jämnt gräddad och lagom lös på ytan.

Putsa svampen, finfördela och hetta upp den i pannan, tillsätt fettet och strö över mjölet, blanda om och tillsätt grädden. Smaksätt med pressad vitlök, salt, peppar och sherry.

Grädda omeletten. Häll hälften av omeletten på ungssäkert fat, häll på stuvningen och vik över den andra hälften. Smält smöret, häll över omeletten och strö över osten. Gratinera i 225-250 grader tills osten smält och ytan fått lite färg. Fyllningen kan man göra i förväg.

Champinjonerna kan bytas ut mot stuvning på njure eller broilerlever.