Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 05:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/zucchinisallad-med-agg-sikrom-och-friterad-ragsurdeg/

Recept

Zucchinisallad med ägg, sikrom och friterad rågsurdeg

Foto: Anette Nantell

Den här salladen toppas med friterad rågsurdeg, som blir smakrik och härligt krispig. Att göra en egen surdegsgrund är enkelt, men tar några dagar. Om du inte orkar vänta finns det färdig att köpa i välsorterade mataffärer.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Kvarta potatisen, blanda med olivolja och salt och rosta i ugnen i 15 minuter, eller tills den är mjuk.
2. Skiva zucchinin tunt, gärna på längden med mandolin. Blanda citron, vinäger, olja i en bunke. Smaka av med salt och lägg i zucchiniskivorna. Låt marinera i 15 minuter.
3. Skiva gurkan tunt, gärna på längden med mandolin, men låt den vara rå.
4. Koka upp vatten och lägg i äggen, koka i 6 minuter och låt dem sedan svalna något i kallt vatten. Dela med våt, vass kniv.
5. Värm frityroljan till 170 grader och ringla i surdegen. Fritera tills den är gyllenbrun och krispig och låt droppa av på hushållspapper.
6. Vid servering: Bottna tallriken med rostad potatis. Blanda gurkan med zucchini och plockad dill och arrangera den luftigt på tallriken. Lägg på ägghalvorna och toppa med små klickar med rom och den krispiga surdegen.