Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-11 16:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/sa-blir-du-svinnsmart-laga-mat-pa-rester/

Mat & Dryck

Så blir du svinnsmart – laga mat på rester

01:02. Så blir du svinnsmart – matkreatören Malin Landqvist lär dig att laga mat på rester.

Lär dig laga mat på rester. Matkreatören Malin Landqvist ger smarta tips på maträtterna du alltid kan laga – oavsett vilka slattar du har i kylen.

DN Text

Här är fyra av Malin Landqvists recept. Beatrice Lundborg tog bilderna.

Läs även Elin Peters krönika: Dags att lära sig laga mat baklänges 

 

Tomatgratäng med grönsaker och bönor. Foto: Beatrice Lundborg

Tomatgratäng med grönsaker och bönor. Med tomater som bas kan man fylla på sin gratäng väldigt fritt och varierat. Jag brukar försöka addera bönor, linser eller tärnad tofu för att få in protein. Hoppa inte över att toppa med bröd, det frasar så gott när man äter. 

 

Fried kolhydrat med tomatslattssås. Foto: Beatrice Lundborg

Fried kolhydrat med tomatslattssås. Här föredrar jag mindre kolhydrater som couscous, ris eller quinoa före till exempel pasta. Ge gärna den här rätten lite sting av hetta, det mår den bra av. Fega inte med kryddorna utan låt ingefära, chili och de starka såserna få ta för sig!

 

Kolhydratbollar. Foto: Beatrice Lundborg

Kolhydratbollar. De här bollarna görs av de kokta kolhydrater som ofta finns i kylskåpet, som rester av ris eller bulgur. Om de mot förmodan skulle bli lite lösa när de steks, tryck till dem med stekspaden till puckar i stället! Frys in dem och ta fram ett gäng i taget att steka.

 

Smulpaj med frukt, bär och torrt bröd. Foto: Beatrice Lundborg

Smulpaj med frukt, bär och torrt bröd. Här går det bra att blanda friskt. Just de där retliga små slattarna av sylt och marmelad är kanske precis det som gör pajen alldeles extra god, dessutom äts precis allt upp. Det är viktigt att degen blir lite fuktig – då blir det godare.

 

Matkreatören Malin Landqvist lär oss att bli svinnsmarta och tipsar bland annat om att rosta brödsmulor och frön i olja och salt. Foto: Beatrice Lundborg

 

 

Läs mer om matsvinn