Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-06 03:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/sa-fick-svensk-cider-en-nystart/

Dryck

Så fick svensk cider en nystart

Svensk hantverkscider definieras enligt Svenska Ciderfrämjandet så här: ”All must som skall jäsas får endast komma från nypressade och svenskodlade äpplen, och ej vara gjord av koncentrat. Lägsta halt av råsaft i färdig ciderprodukt skall vara 85 procent. Produktionen skall följa alla relevanta lagar gällande i Sverige och tillverkaren skall ha ett robust kvalitetssäkringssystem.”
Svensk hantverkscider definieras enligt Svenska Ciderfrämjandet så här: ”All must som skall jäsas får endast komma från nypressade och svenskodlade äpplen, och ej vara gjord av koncentrat. Lägsta halt av råsaft i färdig ciderprodukt skall vara 85 procent. Produktionen skall följa alla relevanta lagar gällande i Sverige och tillverkaren skall ha ett robust kvalitetssäkringssystem.” Foto: Spritmuseum

Det som kallas cider i Sverige är en helt annan sak än det som får kallas cider i många andra länder. Hur kommer det sig? DN:s Alf Tumble söker svar i den svenska ciderns historia och hittar ögonblicket då den svenska cidern fann en ny riktning.

När svensk cider blev populärt på 1950-talet var det en söt kolsyrad läskedryck gjord på äpplen med en alkoholhalt på 2,25 % som såldes i matvaruhandeln. Redan innan dess fanns det nästan helt alkoholfria drycker som kallades cider, till exempel en produkt från firman ”Flytande frukt” som gjordes av äppelvin utspätt med kolsyrat vatten. Men trots att det finns gott om äpplen i Sverige har vi ingen stark tradition av att förädla dessa till cider (som i till exempel Frankrike, Storbritannien och Spanien).

På 1990-talet ändrades så reglerna för svensk cidertillverkning. Bryggerierna Kopparbergs och Rekorderlig (Åbro) introducerade en cider som påminde om en läskedryck fast med mer alkohol – ett vinnande koncept som senare fick namnet alkoläsk. Eftersom skattesatsen för blanddryck som baserades på jäst must var lägre än för den som baserades på sprit blev det även en större ekonomisk vinst för producenterna som kunde ta ut samma pris för sina nya ciderprodukter. 

År 2005 ändrades så reglerna igen, och svensk cider måste vara framställd genom jäsning av äppel- och/eller päronmust. Och för att ”päroncider” eller ”äppelcider” ska få skrivas ut på etiketten krävs minst 50 procent juice av respektive frukt. Det är dock tillåtet att smaksätta med naturliga aromer, ojäst fruktjuice och socker. 

Det startades en kurs i cidermakning 2012 som blev jättepopulär. Detta ledde sedan fram till grundandet av Ciderfrämjandet och i dag finns det ett 30-tal aktiva tillverkare.

De nya reglerna hindrade inte den enorma efterfrågan och vid millennieskiftet var försäljningen av ciderdrycker uppe i 12 miljoner liter. Även exporten ökade och både Kopparberg och Rekorderlig blev stora varumärken utomlands på 2010-talet. Cider med smak av äpple och päron, men också sådant som skogsbär, hallon och fläder. 

I starka ciderkulturer utomlands som Frankrike, England och Spanien har cider traditionellt gjorts på hundra procent äpple eller päron. I dag kallas den ofta för ”äkta cider” eller ”hantverkscider” för att särskilja den från industriprodukter. I Sverige har den här typen av cider fått fotfäste först de senaste fem åren. 

– Det startades en kurs i cidermakning 2012 som blev jättepopulär. Detta ledde sedan fram till grundandet av Ciderfrämjandet och i dag finns det ett 30-tal aktiva tillverkare, säger Eva Lenneman, indendent på Spritmuseum i Stockholm, som just nu visar utställningen ”Cider” där besökare kan prova flera sorters svensk hantverkscider och träffa gästspelande cidermakare.

Sedan tre år tillbaka arrangerar Spritmuseum SM i hantverkscider, som också bidragit till den positiva utvecklingen. Än så länge finns det ingen märkning som talar om i fall cidern är gjord hantverksmässigt eller inte. Men i stället för att vänta på nya regelverk gör du bäst i att ta reda på vilka tillverkare som finns. Här nedan finns några tips att börja med.

Läs mer: De brygger drycker på svenska frukter och bär 

Läs mer: Hektisk höst med must och cider