Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/sa-kan-vin-och-agg-trivas-tillsammans/

Mat & Dryck

Så kan vin och ägg trivas tillsammans

Välj rätt vin till rätt äggrätt! Foto: DN och TT

Vin till ägg rekommenderas sällan med risk för otrevliga smakmöten. Men med rätt tillbehör, smaksättning och tillagningsmetoder går det alldeles utmärkt. Alf Tumble tipsar om hur du väljer vin till fyra pimpade påskägg.

Rätta artikel
Dr. Bürklin-Wolf Wachenheimer Riesling 2016 är ett självklart vinval till ägghalvor med toppning. Foto: TT

Ägghalvor med toppning

Den vanligaste äggrätten på påskbordet är sannolikt kokta ägghalvor i någon form. Ofta toppade med en klick majonnäs och kanske en räka på toppen. 

Ett kokt ägg fungerar nästan lika dåligt tillsammans med vin som ett rått. Därför behöver du lägga till andra och mer för­låtande smaker, som till exempel rökt lax, smetana och citron. Att ta ut gulan underlättar delvis men tar också bort äggkänslan. 

Koka i stället ägget så att gulan blir rinnig och toppa med vinvänliga komponenter. Smetana ger extra krämighet och viss syra. Den rökta laxen bidrar med fet konsistens och en rökighet som matchar med vinets mineralitet som du så ofta hittar i riesling­viner. Rivet citronskal ramar in den gemensamma gula arom­paletten. 

Det mest självklara vinvalet på hyllan är Dr. Bürklin-Wolf Wachenheimer Riesling 2016, 179 kronor, (nr 81912) från Pfalz men du hittar även bra alternativ i andra områden. Från grannlandet Österrike kan du till exempel testa vin på druvan grüner veltliner – varför inte högst tillgängliga men svårstavade Jurtschitsh Langenlois Grüner Veltliner 2017, 119 kronor, (nr 2699) från Kamptal? Båda vinerna är ekologiska, och kanske även dina ägghalvor.

Domaine Roux Les Murelles 2017 fungerar utmärkt till frittata med potatis.

Frittata med potatis 

Den italienska och lite mer rustika formen av omelett kan innehålla det mesta. Med ägg som grund kan du liksom en pizza välja toppningar, kryddor och smakbärare för att passa vinet du vill dricka. 

Genom att ha i kokt potatis blir frittatan mer matig och påminner lite om sin spanska kusin tortillan men den tonar också ner umaminivån, vilket är bra för vinmötet. Spenat bidrar med färg och smak utan att överdriva, rostade pinjenötter ger en mjuk nötighet och parmesan extra sälta som både lyfter ägg­smaken och underlättar för vinet. 

Första förslaget på passande vin blir en lagom ekfatslagrad vit chardonnay från Europa. Delvis för att få tillräckligt med fyllighet men också för att hålla upp syran.

Vit bourgogne kostar en slant men det finns instegsviner som ger rätt mycket tillbaka per investerad krona, till exempel Domaine Roux Les Murelles 2017, 149 kronor, (nr 5837). Du kan också testa Rijckaert Côtes du Jura Chardonnay 2017, 159 kronor, (nr 2327) som är en mer mineralisk tolkning av druvan från grannområdet Jura.

Ugo Lequio Barbaresco 2016 lyfter smaken på ägg i kokott. Foto: Eva Tedesjö

Ägg i kokott 

Bakat ägg i ugn är ingalunda standard på de svenska påskborden men det kanske kan bli? Särskilt ihop med grädde och tryffel? 

I äggälskande land som Frankrike och Italien är den här typen av rätter desto vanligare, och särskilt när det vankas tryffelsäsong radas ägg i kokott-rätterna upp på menyerna. Ägg används för övrigt på flera sätt för att lyfta fram tryffelns raffinerade smak. Ofta förvaras tryffeln ihop med ägg i glasburkar för att äggen ska ta upp tryffelns kraftiga arom eller så hyvlas tryffeln över extra äggstinn pasta. Det bästa sättet för att låta tryffeln skina är ändå att baka ägget i ugn ihop med grädde. Vid serveringen river eller hyvlar du tryffeln direkt över tallriken. Den kraftfulla tryffelparfymen och den krämiga ägg-grädden rimmar makalöst bra med nebbioloviner vars strävhet rundas av. 

Bäst i fasta sortimentet är Ugo Lequio Barbaresco 2016, 299 kronor, (nr 2426) som du gärna får hälla på karaff en timme i förväg. Ett billigare alternativ, ifall du spenderat hela budgeten på tryffel, är sangiovese-­vinet Villa ­Cavallo 2007, 109 kronor, (nr 75158) från Toscana vars mognad gör susen.

En halvflaska av Justino’s Colombo Madeira 5 Years Old Reserve Medium Dr passar bra till söta påskägg med nötter och frukt. Foto: TT

Söta påskägg med nötter och frukt 

Godisägg, marsipanägg och chokladägg klarar sig utmärkt utan vin. 

Vill du ändå avrunda påsklunchen med något sött, och samtidigt testa två roliga vinkombinationer, föreslår jag att du plockar fram mixern, cashewnötter, aprikoser, lime och en påse riven kokos. Upplägget är ungefär detsamma som för chokladbollar men självklart formar du dina raw-bollar som små påskägg innan du rullar dem i kokos och limeskal. Sötman från aprikoserna kräver liknande sötma i glaset, men det får heller inte blir för sött. Det är här starkvinet kommer in i bilden! Madeira, sherry, moscatel du setubal, tawny port och marsala kommer verkligen till sin gastronomiska rätt när det vankas torkad frukt och nötter. Utöver sötman bygger kombinationen på doftspegling av gul-orange kulörer. Särskilt dyrt behöver det heller inte bli. 

Testa en halvflaska av Justino’s Colombo Madeira 5 Years Old Reserve Medium Dry, 99 kronor, (nr 7803) och klassikern Marsala på Sicilien Florio ­Vecchioflorio Marsala Supe­ri­ore Dolce 2015, 69 kronor, (nr 8403). Börja med madeiran som är snäppet mindre söt och fortsätt med marsalan. Kan bli din bästa påskäggskombo 2019.

Läs mer om vin, till exempel om Alf Tumbles nya sätt att beskriva drycker och hur du kan vidga din vinsmak. 

Läs mer: Påskbuffé med nya och klassiska rätter