Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 10:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/sa-lagar-du-de-italienska-klassikerna-pa-videgards-vis/

MAT & DRYCK

Så lagar du de italienska klassikerna – på Videgårds vis

Foto: Pål Allan

Enkel mat är bra. God mat är bättre. Det är kocken Erik Videgårds devis när han nu samlar sina matminnen i en kokbok. Här är det han har lärt sig om det italienska köket.

Recept: Erik Videgård ur ”Berättelser och recept: Asiatiska utflykter med oförklarliga avstickare” (Mondial) Foto: Pål Allan

DN Text

Läs mer: ”Vem har bestämt att matlagning måste vara enkelt?”

Foto: Pål Allan

Spagetti carbonara

Få rätter skapar så mycket diskussion som carbonara. En så pass enkel rätt gör vänner till bittra fiender, familjer ställs mot familjer, kockar mot kockar allt över en skvätt grädde eller om det är ok att använda både pecorino och parmesan. Här är Erik Videgårds tolkning!

• Här hittar du receptet

Foto: Pål Allan

Gnocchi med salvia, citron och skirat smör

En av världens godaste och enklaste rätter. Vill du göra gnocchin själv och få ett litet gudfadern-moment? Gör gärna det. Annars kan du köpa färsk gnocchi och få ett fullgott resultat.

• Här hittar du receptet

Foto: Pål Allan

Risotto milanese

Den här risotton är trestjärning och gjord som framlidne Gualtiero Marchesi lärde mig att den ska göras.

• Här hittar du receptet

Foto: Pål Allan

Hot shot crèpes

Det här kanske inte är en italiensk klassiker om man ska vara petig, utan en rätt som Erik Videgård uppfann för den italienska restaurangen L’Avventura i Stockholm.

• Här hittar du receptet

Kocken och krögaren Erik Videgård är kanske mest känd för sin asiatiska matlagning, men han har bred erfarenhet från kök runt om i hela världen. I nya boken ”Berättelser och recept: Asiatiska utflykter med oförklarliga avstickare”, utgiven på Mondial, varvar han personliga texter om sina krogerfarenheter med recept. Pål Allan tog bilderna.
Kocken och krögaren Erik Videgård är kanske mest känd för sin asiatiska matlagning, men han har bred erfarenhet från kök runt om i hela världen. I nya boken ”Berättelser och recept: Asiatiska utflykter med oförklarliga avstickare”, utgiven på Mondial, varvar han personliga texter om sina krogerfarenheter med recept. Pål Allan tog bilderna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt