Created with Sketch. Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-09 12:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/salata-aswad-be-zabadi-sudanesisk-auberginerora-med-jordnotssas/

RECEPT

Salata aswad be zabadi – Sudanesisk aubergineröra med jordnötssås

Foto: Helén Pe

Den här krämiga röran med aubergine och jordnötssmör kan serveras tillsammans med tunnbröd som förrätt eller bufférätt. Den funkar till och med som en lättare middag.

Läs mer: I Khadijas kök får du uppleva smaker från Östafrika

1. Skär auberginen i skivor, strö över salt och låt stå i 20 minuter.

2. Torka av auberginskivorna med hushållspapper eller en ren kökshandduk.

3. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek aubergineskivorna, några i taget, så att de får färg på båda sidor. Lägg över på en tallrik med hushållspapper för att rinna av.

4. Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka tomaten.

5. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs lök och vitlök i några minuter. Tillsätt tomatpuré och fortsätt att fräsa en stund. Rör ner gurkmeja, sju kryddor och paprikapulver. Häll i de hackade tomaterna och fräs allt under omrörning.

6. Lägg i jordnötssmör och fortsätt att röra. Häll i vattnet, smula ner buljongtärningen och låt allt puttra under lock i 20 minuter.

7. Hacka auberginskivorna grovt och rör ner i kastrullen. Sänk värmen och låt sjuda i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar och servera gärna med pitabröd eller chapati.

Ämnen i artikeln

Recept

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt