Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Sara Danius och Jens Linder testar och betygsätter 14 semlor

Svenska Akademiens Sara Danius och DN:s Jens Linder kastades mellan himmel och helvete när de 
testade semlor från utvalda konditorier 
i Stockholms innerstad och i söderförort. Här presenteras de i bokstavsordning, med betyg. Fredrik Funck fotograferade.

Foto:

Borgs bageri

Gullmarsvägen 9, Johanneshov

Pris: 35 kronor.

En formmässigt fin semla, med en mandelmassa som erinrar väl mycket om marsipan. Brödbullens smaker skulle kunna förfinas. Poäng: 3

 

Foto: Fredrik Funck

Dessert och choklad Stockholm

Patentgatan 7, Lilla Essingen

Pris: 37 kronor.

Ett sant hantverk. Bageri i den högsta skolan. Allt görs på plats, även den sagolika mandelmassan, och semlan monteras à la minute. Färskare hetvägg finns nog ej att få. Fast bulle, god, osötad vispgrädde och smakrik mandelmassa med inslag av läcker vaniljkräm. En semla av absolut högsta klass. Poäng: 5

 

Foto: Fredrik Funck

Fabrique

Rosenlundsgatan 28, Södermalm

Pris: 43 kronor.

En tekniskt fin semla, generöst med grovmalen kardemumma och god 
mandelmassa. Grädden har tyvärr 
en tydlig men svårdefinierad bismak. Poäng: 3

 

Foto: Fredrik Funck

Gamla Enskede bageri

Stora Gungans Väg 2, Enskede

Pris: 35 kronor.

En ståtlig semla, tung av löftesrikedom, en distinkt jästsmak förtar emellertid upplevelsen. En semla med 
utvecklingsmöjligheter. Poäng: 2,5

 

Foto: Fredrik Funck

Grillska huset

Stortorget 3, Gamla stan

Pris: 40 kronor.

En korrekt men något opersonlig 
och ängslig semla. Generöst med god grädde och mandelmassa gjord på spansk 
sötmandel, som ofta i de riktigt fina 
semlorna. Poäng: 4

 

Foto: Fredrik Funck

Haga Tårtcompani & Bageri

Hammarby allé 1, Hammarby sjöstad

Pris: 40 kronor.

En vacker semla, flott spritsad i två lager, gott om välsmakande grovhackad kardemumma, fulländad om man tilltalas av profilerad smak av bittermandel 
i massan. Grädden känns inte alldeles färsk, vilket drar ned omdömet. Poäng: 3

 

Foto: Fredrik Funck

K-märkt patisserie & bageri

Karlavägen 100, Östermalm

Pris: 35 kronor.

En välsmakande men lite snäll semla, med härlig mandelmassa, perfekt grädde och en bulle som lämpar sig väl för het mjölk. Den avlånga formen förminskar dock skönhetsupplevelsen. Poäng: 3,5

 

Foto: Fredrik Funck

Konditorn och bagarn

Pepparvägen 11, Hökarängen

Pris: 39 kronor.

En djup och härligt smakande 
mandelmasseblandning, om än snålt 
tilltagen. Brödet något övergräddat. 
En semla vars detaljer behöver 
förbättras. Poäng: 3,5

 

Foto: Fredrik Funck

Magnus Johansson bageri och konditori

Lugnets Allé 7, Hammarby sjöstad

Pris: 42 kronor.

En flott semla som är vacker att 
se på, men omdömet dras ned av 
gräddens smak av kylskåp. Poäng: 3

 

Foto: Fredrik Funck

Norra Strandbageriet

Pontonjärgatan 21, Kungsholmen

Pris: 33 kronor.

Denna semla präglas av skönhet och har en alldeles underbar konsistens, även om mandelmassan har en lätt smak av anonymitet. Bullen har fint tuggmotstånd och fulländas med het mjölk. Grädden är välsmakande, något sötad. Poäng: 4

 

Foto: Fredrik Funck

Tössebageriet

Karlavägen 77, Östermalm

Pris: 45 kronor.

Elegant och tydlig i smaken, 
välbalanserat inslag av grovmalen 
kardemumma, distinkta toppnoter 
av vanilj. Poäng: 4,5

 

Foto: Fredrik Funck

Vetekatten

Kungsgatan 55, City

Pris: 40 kronor.

En ljuvlig hetvägg stigen direkt ur 1700-talstraditionen, med synnerligen angenäm om än något anonym mandelmassa. Poäng: 4,5

 

Foto: Fredrik Funck

Älvsjö konditori

Johan Skyttes väg 204, Älvsjö

Pris: 39 kronor.

En superb semla bakad med ömsinthet, aldrig äldre än en halvtimme, med god, osötad grädde, saftig och ändå lätt bulle, samt mandelmassa med läckra bitar av rostad sötmandel. En semla som bygger bo i fantasin. Poäng: 5

 

Foto: Fredrik Funck

7-Eleven

Hantverkargatan 11, Kungsholmen

Pris: 20 kronor.

En utomordentligt obehaglig semla, med gulnad grädde, taggigt skuret bröd och en sticksöt mandelmassa som inte hör hemma i en fettisdagsbulle. Poäng: 1

Foton: Fredrik Funck

Semlorna testades blint

Semlorna testades vid två tillfällen, först innerstadssemlor, sedan semlor från utvalda bagerier i söderförort.

De testades blint, med varm mjölk. Smak, konsistens, utseende och doft bedömdes. Särskild vikt lades vid mandelmassan 
och tillverkningsmetoden.

Semlorna poängsattes sedan från 1 till 5, priset har inte vägts in i poängsättningen.