Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 00:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/sesamkycklingsoppa/

Recept

Sesamkycklingsoppa

Sesamkycklingsoppa.
Sesamkycklingsoppa. Foto: Thomas Karlsson

Det här koket är inspirerat av olika soppor från Korea och Kina. Att woka ingefäran med skal i sesamolja ger en smak som känns rustik, ovanlig och nyttig.

Läs mer: Sportiga soppor för lov och uteliv 

1. Tvätta ingefäran noga. Skär den i tunna skivor (1–2 millimeter), men behåll skalet på. Skölj kycklingen och torka den med en handduk. Skär den i centimeterstora tärningar. 

2. Värm en gryta eller en wok så att den blir väldigt het. Häll i matolja och sesamolja, och lägg i ingefäran. Stek i 2–3 minuter och rör runt med en trägaffel eller liknande, hela tiden. När ingefäran har fått färg, lägg i kycklingbitarna och stek så att de också får fin färg. 

3. Häll i vatten och buljong. Låt sjuda under lock i 10 minuter. 

4. Tillsätt soja, mirin och salladslöken. Låt koka upp. Smaka av – tillsätt kanske lite salt, eller lite vatten. Servera i varma skålar. 

Tips. Den som vill kan koka nudlar av något slag separat och ha i dem någon minut före serveringen.