Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 14:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/smaka-pa-asiens-godaste-grona-sidor/

Mat & Dryck

Smaka på Asiens godaste gröna sidor

Curry laksa, till vänster, och banh mi med ostronskivling.
Curry laksa, till vänster, och banh mi med ostronskivling. Foto: Maggie Soltani

Rain Lundström gjorde den bok hon själv saknade: Med de godaste vegetariska rätterna från det asiatiska köket. Här är fem favoriter.

DN Text
Bakwan jagung.
Bakwan jagung. Foto: Maggie Soltani

Bakwan jagung

Grönsaksfritters är en trevlig vardagsrätt som jag ofta lagar. Denna indonesiska variant baseras på majs, vilket ger dina fritters ett ganska festligt utseende. Gillar du krispiga, smakrika snacks kommer denna klassiska indonesiska street food-rätt garanterat gå hem. Jag serverar dem som festsnack eller som en lätt middag tillsammans med en sallad.

• Här hittar du receptet 

Den perfekta daalen.
Den perfekta daalen. Foto: Maggie Soltani

Den perfekta daalen

Ni vet när man börjar klura på vad man ska äta till middag, inser att man inte orkar gå och handla men också att kylskåpet är nästintill tomt? Då har man ändå nästan alltid allt som behövs för en daal. Den klassiska indiska linsgrytan är något jag lagar i alla fall ett par gånger i månaden, därför har jag såklart sett till att göra den riktigt, riktigt bra.

• Här hittar du receptet

Curry laksa.
Curry laksa. Foto: Maggie Soltani

Curry laksa

Laksa är en fantastisk nudelsoppa som jag äter lika gärna på sommaren som på vintern. Den är tillräckligt kryddig och fyllig för att vara tillfredsställande en kall vinterkväll, men har samtidigt en pigg fräschör som passar fint till sommarmiddag.

• Här hittar du receptet 

Banh mi med ostronskivling.
Banh mi med ostronskivling. Foto: Maggie Soltani

Banh mi med ostronskivling

Jag tror inte att någon med handen på hjärtat kan säga att banh mi inte är gott. Jorden är rund, havet är djupt, alla vuxna människor gillar koriander och banh mi är en fenomenal macka. Ostronskivling är en trevligt matig svamp som jag här serverar som ”pulled”.

• Här hittar du receptet 

Popcorn cauliflower.
Popcorn cauliflower. Foto: Maggie Soltani

Popcorn cauliflower

Denna mumsiga snacksrätt är en tolkning av en klassisk friterad kycklingrätt och en riktig ”crowdpleaser”. Det är inte så mycket ett tilltugg som du äter med händer, utan mer en ”Nu unnar vi oss”-rätt till fredagskvällen som du äter med pinnar. Om du serverar med ris skulle jag klassa den som en fullgod middag. Ett hett tips är att byta ut blomkålen mot tofu skuren i kuber.

• Här hittar du receptet 

Rain Lundström har bland annat varit chefredaktör på Vegourmet. I boken ”Det gröna Asien Umamikärlek, ramen­lycka och tofuns revansch” (Norstedts) har hon samlat sina bästa asiatiska vegetariska rätter. Maggie Soltani har tagit bilderna.
Rain Lundström har bland annat varit chefredaktör på Vegourmet. I boken ”Det gröna Asien Umamikärlek, ramen­lycka och tofuns revansch” (Norstedts) har hon samlat sina bästa asiatiska vegetariska rätter. Maggie Soltani har tagit bilderna. Foto: Maggie Soltani