Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-27 17:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/snille-och-smak-sara-danius-skriver-om-semlan/

Mat & Dryck

Snille och smak – Sara Danius skriver om semlan

Bild 1 av 5 Ständige sekreteraren Erik Axel Karlfeldt (1864–1931) övervakar när Akademiens nuvarande ständiga sekreterare Sara Danius och Svenska Akademiens hetväggsexpert Jens Linder utför det ultimata semmeltestet.
Foto: Fredrik Funck
Bild 2 av 5 Gustaf III instiftade Svenska Akademien. Hans far Adolf Fredrik dog efter en brakmåltid med bland annat hetvägg.
Foto: Fredrik Funck
Bild 3 av 5 Så ska det hällas. Gör ett kryss i grädden, häll den varma mjölken i och runt om semlan.
Foto: Fredrik Funck
Bild 4 av 5 ”När det gäller semlan bär alla vägar till Svenska Akademien", skriver Sara Danius.
Foto: Fredrik Funck
Bild 5 av 5 Johan Gabriel Oxenstierna skrev i sin dagbok efter kung Adolf Fredriks död 1771 att man borde överväga att förbjuda semla med mjölk.

Semlan är inte en bulle vilken som helst. Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius och matskribenten Jens Linder har testat fjorton semlor och reflekterat över alltifrån hetväggens historiska betydelse till semmelsnobbism. Här skriver Sara Danius om semlan.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in