Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-15 17:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/snille-och-smak-sara-danius-skriver-om-semlan/

MAT & DRYCK

Snille och smak – Sara Danius skriver om semlan

Bild 1 av 5 Ständige sekreteraren Erik Axel Karlfeldt (1864–1931) övervakar när Akademiens nuvarande ständiga sekreterare Sara Danius och Svenska Akademiens hetväggsexpert Jens Linder utför det ultimata semmeltestet.
Foto: Fredrik Funck
Bild 2 av 5 Gustaf III instiftade Svenska Akademien. Hans far Adolf Fredrik dog efter en brakmåltid med bland annat hetvägg.
Foto: Fredrik Funck
Bild 3 av 5 Så ska det hällas. Gör ett kryss i grädden, häll den varma mjölken i och runt om semlan.
Foto: Fredrik Funck
Bild 4 av 5 ”När det gäller semlan bär alla vägar till Svenska Akademien", skriver Sara Danius.
Foto: Fredrik Funck
Bild 5 av 5 Johan Gabriel Oxenstierna skrev i sin dagbok efter kung Adolf Fredriks död 1771 att man borde överväga att förbjuda semla med mjölk.

Semlan är inte en bulle vilken som helst. Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius och matskribenten Jens Linder har testat fjorton semlor och reflekterat över alltifrån hetväggens historiska betydelse till semmelsnobbism. Här skriver Sara Danius om semlan.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.