Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 17:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/sno-stilen-fran-stjarnkockarna-tio-saker-du-kan-gora-for-att-lyxa-till-din-fredagsmiddag/

Mat & Dryck

Sno stilen från stjärnkockarna – tio saker du kan göra för att lyxa till din fredagsmiddag

Kuvertbröd, tygservett och utskriven meny – det är några tricks för att få till den rätta finkrogskänslan hemma. Foto: Charles Hammarsten/TT

DN:s mat- och krogredaktör Elin Peters tipsar om tio enkla saker du kan göra för att sätta finkrogskänsla på hemmamiddagen.

1. Häll upp vinet på karaff

Det finns flera orsaker till att man häller upp vinet på karaff, eller som det heter på sommelierspråk, dekanterar det. En är att man serverar ett lyxigt vin och inte vill skryta med det. En annan är att det inte är ett fullt lika lyxigt vin och att man inte vill skylta med det. Men den viktigaste anledningen är att vissa viner mår bra av att luftas eller att man då kan låta en eventuell bottensats bli kvar i flaskan, så att man inte råkar dricka den. Tänk på att vinets temperatur också spelar stor roll för smakupplevelsen.

Läs mer: Rätt temperatur tar vinet till nya höjder 

2. Använd tygservetter

Kanske ligger det några ärvda linneservetter i ett skåp? Kanske de rent av är manglade? Perfekt! Tygservetter ökar fine dining-känslan dramatiskt, även jämfört med de snofsigaste pappersservetter. Enligt etiketten ska servetten placeras i knät direkt när man sätter sig och används för att torka smulor och annat från mungiporna. Men inte för att snyta sig i.

Läs mer: Magdalena Ribbings servetträtt 

3. Skriv ut kvällens meny

Nu för tiden finns det restauranger som har gjort det till en grej att inte berätta vad som kommer att serveras. På en hemmamiddag gäller det motsatta, där lyfter en utskriven meny kvällen till nya höjder. Skriv ut både förrätt och efterrätt, även om det bara är grönsaksstavar och en bytta glass, men lägg lite möda på formuleringarna. ”Säsongens cruditéer” och ”glasscoupe à la maison” låter väl inte så dumt? Skriv gärna ut kvällens dryck också!

Läs mer: Så tolkar du Nobelmenyerna 

4. Lägg bröd på en assiett och smör i en liten bytta

På restaurang får man ofta kuvertbröd, snyggt bakade små brödbullar. Men man kan ju skära en skiva av det vanliga brödet och lägga på en liten assiett som enligt etiketten ska placeras till vänster om gästen. I stället för att langa fram asken med smörgåsmargarin lägger du upp smör i en liten bytta. Överkurs: Skulptera något elegant i smör. En smörsvan är klassiskt, men om du tycker att det låter lite avancerat kan du kanske nöja dig med att skulptera en snigel.

Läs mer: Baka egna kuvertbröd 

5. Värm tallrikarna

Att servera på varma tallrikar gör att maten håller sig varm längre. De kan värmas på låg värme i ugnen, eller kanske i mikrovågsugnen om man inte äger en tallriksvärmare. Annars kan man ju se till att de precis är färdigdiskade i diskmaskin – då brukar de också vara varma. Servera sedan maten direkt på tallrik så slipper du vardagstråkiga kastruller på bordet. 

Läs mer: Recept på vaxbönsoppa att servera i varma tallrikar 

6. Ät med fingrarna

Snygg dukning i all ära, men härligast är ju kontrasten mellan fint och fult. Att få plockmat att äta med fingrarna under en finmiddag är en helt annan sak än att göra det framför tv:n. Så bryt av med en rolig aptitretare eller mellanrätt där ni med gott samvete kan lägga undan besticken (men tvätta händerna först). Hade ni varit på en stjärnkrog hade ni antagligen fått ångande varma och fuktiga handdukar att torka av händerna med först men det är kanske att begära lite för mycket. Å andra sidan är det inte så komplicerat: Blöt en liten frottéhandduk och krama ur vattnet. Lägg den i en mikrosäker skål och kör den i mikron i 30 sekunder. Men mikra aldrig torra handdukar, de kan börja brinna.

Läs mer: Rädisor i kruka 

7. Allt man dippar blir godare

Denna punkt hänger ihop med den ovan, men med tillägget att sås alltid gör maten godare. Allra godast blir det om man får äta med händerna och dippa i sås. Tänk pommes frites med ketchup – de blir godare om man doppar dem i ketchup än om man ringlar den över. Eller chips med dipp. För att inte tala om fondue, en riktigt maxad dipp-upplevelse.

Efterrättsdipp är ett eget, trevligt kapitel. Som jordgubbar doppade i choklad till exempel. 

Läs mer: Stjärnkockens dippiga aptitretare 

8. Fett, salt och socker 

Även om allt fler stjärnkockar har blivit hälsomedvetna finns det vissa tricks för att göra maten lite extra god: Använd mer smör och grädde än du brukar. Använd socker som en smakförhöjare. Salta mer. När du har kommit så här långt är det läge att lyfta blicken. Finns det kanske något på din meny som går att fritera? Då blir det fett och salt samtidigt – plus att du då sannolikt även betar av punkt 6 och 7 ovan. Rent teoretiskt skulle någon kunna ha invändningar mot näringsinnehållet, men resultatet kommer antagligen att bli så gott att de glömmer allt sånt.   

Läs mer: Så blir du en mästare på att fritera maten 

9. Gratinera mera

Ost har en särställning. Visst blir det mesta godare med ost? Det kan serveras före maten, efter maten, blandas i sås eller i mos. Om inget annat funkar kan du antagligen gratinera någon del av maten. Eller fritera oststavar? Var inte orolig för att finkrogsupplevelsen börjar likna snabbmat, på väg hem från krogen brukar ändå en tunnbrödrulle med räksallad eller något annat flottigt vara exakt vad man längtar efter.

Läs mer: Saknaden efter ost blev ny affärsidé 

10. Känn dig som en vinnare

Många restauranger i dag kräver bordsbokning långt i förväg. Ibland måste man till och med betala för maten i förväg. Som om det inte var nog är det fasta sittningstider och just när det blir som trevligast är det dags att flytta på rumpan till förmån för andra kunder. Så för att få riktig finkrogskänsla i hemma köket ställer ni in er på att ni har max två timmars sittningstid. När det sedan inte dyker upp några nya gäster kan ni känna er som vinnare när ni lugnt får sitta kvar. Billigt blev det också.

Läs mer: Vill du ändå gå ut? Här är Krogkommissionens senaste tester