Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/soppa-pa-kal-isterband-och-dill/

Recept

Soppa på kål, isterband och dill

Soppa på kål, isterband och dill.
Soppa på kål, isterband och dill. Foto: Thomas Karlsson

Jag tycker det är skoj att ha med lite chark i soppor eller grytor ibland. En liten mängd ger fin smak. Se till att kålen ni väljer ser frisk och spänstig ut, då blir soppan godare och mer pregnant i smaken. 

Läs mer: Sportiga soppor för lov och uteliv 

1. Skölj och skiva purjolöken. Skölj och skär kålen i strimlor. Skala potatisen och skär den i centimeterstora tärningar. 

2. Fräs alltsammans i olja och smör i en gryta eller tjockbottnad kastrull på låg värme under omrörning, utan att det tar färg, i cirka fem minuter. 

3. Ta bort skalet (det yttersta tunna) på isterbanden och grovhacka korven. Lägg ner hacket bland grönsakerna och fräs under omrörning ett par minuter.

4. Häll på vatten och buljong. Sjud försiktigt under lock i 20 minuter. Häll på grädden och låt sjuda i fem minuter till. 

5. Mixa soppan helt slät, det tar minst tre minuter. Späd med vatten om den blir för tjock. Smaka av med salt och svartpeppar. 

Tips. Den som vill kan skiva ett isterband till, steka slantarna och ha som tillbehör till soppan.