Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 08:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/spaghetti-alle-vongole/

Recept

Spaghetti alle vongole

Spaghetti alle vongole.
Spaghetti alle vongole. Foto: Vanni Jung Ståhle

Datterinitomater är långa körsbärstomater med söt smak och köttig konsistens. Får man inte tag på dem kan man använda andra söta tomater.

Läs mer: Pasta med smak av semester 

1. Täck musslorna med kallt vatten och häll i 3 msk salt. Låt stå i 2 timmar. Skölj sedan musslorna under rinnande kallt vatten. Plocka bort musslor som är öppna eller trasiga.

2. Krossa vitlöken med skalet på och stek några minuter i olivolja tillsammans med hackad chili.

3. Lägg i de halverade tomaterna och stek ett par minuter med vitlöken och chilin.

4. Lägg i musslorna i pannan och täck med ett lock. Stäng av värmen så fort de börjar öppna sig.

5. Koka pastan i lättsaltat vatten.

6. Ta upp den färdiga pastan ur vattnet. Lägg den i stekpannan med musslorna, tillsätt några matskedar av pastavattnet och rör om ordentligt.

7. Avsluta med hackad persilja och malen svartpeppar.

Vintips: Vita viner från appellationen Verdicchio dei Castelli di Jesi i norra Marche.