Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 09:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/sportiga-soppor-for-lov-och-uteliv/

Mat & Dryck

Sportiga soppor för lov och uteliv

Varma soppor är enkla att laga och lätta att hälla på termos.
Varma soppor är enkla att laga och lätta att hälla på termos. Foto: Thomas Karlsson

Jens Linders smakrika soppor passar att fylla på termos och ta med på utflykt. Vill man äta dem till middag kan de enkelt piffas till med en macka eller lite toppning.

DN Text

Här är fem av Jens Linders recept på soppor. Thomas Karlsson tog bilderna. Läs även Linders krönika: Bra soppor tränger sig inte på

Curry- och blomkålssoppa.
Curry- och blomkålssoppa. Foto: Thomas Karlsson

Curry- och blomkålssoppa

Curry och blomkål är ett perfekt smakpar i en soppa med len och lite gräddig konsistens, som denna. Currykryddan som används är vanlig gul som finns på kryddburk.
Här hittar du receptet

 

Svampsoppa med etiopisk kryddning.
Svampsoppa med etiopisk kryddning. Foto: Thomas Karlsson

Svampsoppa med etiopisk kryddning. 

Den som säger att svamp bara kan kryddas med salt och peppar är ute och cyklar, tycker jag. Det här en aromatisk soppa som värmer i vintervädret, inspirerad av grytor från Etiopien med omnejd. Smöret rundar av smakerna.
Här hittar du receptet 

 

Tomatsoppa med madeira.
Tomatsoppa med madeira. Foto: Thomas Karlsson

Tomatsoppa med madeira

På vintern är det bättre att laga tomatsoppa på bra konserverade tomater än på färska. Det ger en rejäl smak som blir extra ljuv och ljuvlig med madeirans eleganta aromer.
Här hittar du receptet

 

Soppa på kål, isterband och dill.
Soppa på kål, isterband och dill. Foto: Thomas Karlsson

Soppa på kål, isterband och dill

Jag tycker det är skoj att ha med lite chark i soppor eller grytor ibland. En liten mängd ger fin smak. Se till att kålen ni väljer ser frisk och spänstig ut, då blir soppan godare och mer pregnant i smaken.
Här hittar du receptet 

 

Sesamkycklingsoppa.
Sesamkycklingsoppa. Foto: Thomas Karlsson

Sesamkycklingsoppa

Det här koket är inspirerat av olika soppor från Korea och Kina. Att woka ingefäran med skal i sesamolja ger en smak som känns rustik, ovanlig och nyttig.
Här hittar du receptet

Gör DN:s quiz: Vad vet du om soppor?