Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Ståtlig frukt med stor betydelse

Foto: Beatrice Lundborg

KRÖNIKA. I den lilla närbutiken möttes jag av ägaren som strålade av glädje och högtidligt meddelade att granatäpplena hade kommit. Han visade läckerheterna som vilade i en platt trälåda, omsorgsfullt inslagna i silkespapper, svällande med den typiska intensiva och lite kyliga röda kulören.

Så kom jag att älska granatäpple en vinter för många år sedan. Lärde mig hur man öppnar, lossar och njuter av de saftiga kärnorna – växtrikets motsvarighet till rubiner.

Sedan dess har jag förstått hur central denna ståtliga frukt är för det persiska köket. I Iran används kärnor, saft och koncentrat ofta i saltiga rätter: i grytor, såser, soppor; till fisk, till lamm, i yoghurt. Dessutom görs glass och sherbeter (en typ av lite rinnigare vattenglass) med denna heliga frukt.

I hela Mellanöstern röks också vattenpipor laddade med tobak med granatäppelsmak. Den gamla drinkmixern grenadin görs för övrigt också på granatäppeljuice. Granatäpplen kan också njutas bara som de är.

Det finns en särskild romantik kring granatäpplet – som somliga tror var bibelns förbjudna frukt. Den är elegant till det yttre och lika tjusig smakmässigt. Och en av de få exotiska frukter som kan matcha de nordiska bären i förfinad stramhet.

Och det är nu de är som allra bäst. Så se till att piffa upp vinterkosten med lite färg och fruktvitaminer! Säsongen är annars ganska lång: från senhösten och ända in i mars importeras frukterna, framför allt från Turkiet och Spanien. Jag måste säga att de turkiska oftare är av högre kvalitet: jämnare i färgen, större och saftigare. Förr om åren kunde man få tag på det allra bästa: frukter från Iran, men i dag gör sanktioner detta svårt.

I handeln finns förutom färska frukter också frysta kärnor, koncentrat på flaska och drickfärdig juice. Men färska kärnor är ändå det allra härligaste.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.