Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Mat & Dryck

Stjärnkrögaren: Vi förtjänade Guide Michelin-stjärnorna

Magnus Nilsson.
Magnus Nilsson. Foto: Eva Tedesjö

Fäviken Magasinet i Järpen utanför Åre blev den första svenska restaurang utanför storstadsområdena att få två Guide Michelin-stjärnor. ”Jag tycker faktiskt att det var välförtjänt”, säger Magnus Nilsson, som drivit den ensligt belägna restaurangen i åtta år.

På onsdagen tillkännagavs vilka nordiska krogar som tilldelas stjärnor i nya Guide Michelin.

Magnus Nilsson är glad att hans krog Fäviken Magasinet uppmärksammas:

– Vi har presterat på internationell toppnivå ett tag nu. De mera snabbfotade guiderna har ju uppmärksammat det tidigare, och vi tillhör de mest kända restaurangerna i världen. Men det är lite charmen med Guide Michelin, att man måste visa att man håller en jämn och hög nivå under lång tid innan man kan få stjärnor, säger han till DN.

Hur länge har du vetat om detta?

– Jag har vetat ett tag att vi skulle vara med i guiden på något sätt, eftersom man får formulär med faktauppgifter som man ska fylla i. Men jag var inte säker på om vi skulle få stjärnor, Fäviken är ju ändå en produkt som ligger lite utanför guidens ”comfort zone”. Men i går eftermiddag fick jag veta att vi skulle få två stjärnor. Vi har fått besök av guidens inspektörer flera gånger under året, fyra fem gånger har de varit här och legitimerat sig och sannolikt har de gjort anonyma besök även utöver det.

Vad betyder det för restaurangen?

– Det är alltid kul när någon gillar det vi gör, men ärligt talat tror jag inte att det innebär så mycket rent konkret. Vi är redan fullbokade varje dag och de som kommer hit har redan extremt höga förväntningar på oss.

Varför just i år?

– Det har inte varit möjligt tidigare eftersom detta är första året som guiden bedömer restauranger utanför storstadsområdena, så det beror mer på dem än på oss. Även om de lanserade sin nya nordiska guide förra året så hade de inte hunnit testa igenom landsbygdskrogarna då.

Du var en av få nya stjärnkockar som inte var med på Guide Michelins presskonferens i Köpenhamn, vad berodde det på?

– Jag behöver ju vara på plats här på Fäviken, inte kan jag åka i väg för att vara med på en presskonferens i Köpenhamn. Jag har ju aldrig drivit Fäviken med målet att få stjärnor.

Hur ska ni fira?

– Vi ska åka till Norge och fiska torsk nästa vecka.