Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 22:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/studio-dn-1-juli-var-extra-noga-med-hygien-pa-grillkvallarna-i-sommar/

Mat & Dryck

Studio DN 1 juli: ”Var extra noga med hygien på grillkvällarna i sommar”

Foto: Marcus Ericsson/TT

Semestertider brukar innebär häng på restauranger och grillkvällar med vänner. Hur blir det under coronakrisen? DN:s mat & dryck-redaktör Elin Peters diskuterar detta med Studio DN:s Sanna Björling.

DN Text

Lyssna här:

 

– Om man vill träffas så finns det olika sätt att tänka om man vill äta tillsammans. Det är inte omöjligt om man är ett litet sällskap och håller grundläggande hygienregler.

Hur grillar man på ett säkert sätt?

– Folkhälsomyndigheten har inga speciella rekommendationer för privata fester. Utan det man får titta på är de allmänna förhållningsreglerna, till exempel vad som gäller för restaurang. Det centrala är att hålla avstånd. Det är precis som vanligt när man lagar mat att man måste vara noga med hygienen. Man behöver inte bara hålla avstånden när man sitter och äter utan även när man tar maten. Det kan vara en bra idé att en person skär upp och fördelar ut på individuella tallrikar. 

Det finns ju annat än coronavirus som kan smitta också. Ska man tänka på något särskilt gällande den mat som blir över?

– Man ska kyla det snabbt. När det gäller hamburgare till exempel är det lite petigt. Man ska gärna ha dem genomstekta om man vill minska risken för att bli matförgiftad. Det är inte alla som gillar det, men det är principen. Rött kött kan ge matförgiftningar i större utsträckning än genomstekt kött.

Vad finns det för mattrender i sommar?

– Det finns tecken som visar att många väljer mer grönt och att köttkonsumtionen minskar. Är man sugen på att testa så är sommaren ett perfekt tillfälle eftersom det finns så mycket som är i säsong. Dessutom, kanske särskilt den här sommaren, så har man lite mer tid att lägga på matlagningen. Då kan man experimentera med saker man inte vågat testa förut, som kräver lite tid och ansträngning. 

– Under våren har man sett att folk bakat mer än vanligt, till exempel surdeg. Det är en liten arbetsinsats och sedan sköter det sig själv och blir supergott. Man kan även lägga lite ansträngning på att göra inläggningar och koka saft och sylt på det man har i sin trädgård. Det är ett fint sätt att spara på sommaren när det blir höst.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

DN podcast

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt