Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-23 22:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/studio-dn-15-maj-kommer-nagon-att-vilja-trangas-i-en-bar-efter-det-har/

MAT & DRYCK

Studio DN 15 maj: ”Kommer någon att vilja trängas i en bar efter det här?”

Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling programleder Studio DN.
Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling programleder Studio DN.

Nu är dagens avsnitt av den fördjupande nyhetspodden Studio DN ute på sajten, i DN-appen och på olika poddplattformar. I dag: om hur restaurangbranschen påverkats av coronakrisen.

DN Text

Myndigheterna har satt upp regler för att begränsa serveringen på restauranger och krogar som brutit mot reglverket har stängts.

I dagens Studio DN talar programledaren Sanna Björling med DN:s Mat & dryck-redaktör Elin Peters om hur krogbranschen påverkats av krisen.

– Det man kan se är att de hela tiden måste uppfinna hjulet på nytt eftersom att de måste få in intäkter. Det enda sättet för en restaurang att överleva är om någon kommer dit. Då de måste de göra saker som lockar gästerna att komma. Man kan inte slappna av för ett ögonblick.

Det måste vara väldigt svårt att planera – både med lager och sedan stå och laga maten när ingen kommer?

– Det tror jag är en av de svåraste sakerna rent känslomässigt. Att stå i köket och laga mat, som är deras livslust och det de lever för, och sen kommer ingen. Man dukar upp sitt hjärta och sin själ och så är det helt tomt i matsalen. Alla i branschen väntar ju på någon sorts besked och det är väntan som är väldigt svår. Att inte kunna planera framåt och inte veta hur sommaren ska se ut. Ska man ha stängt eller öppet?

Kommer folk att vilja trängas i en bar efter det här?

– Det man märker är suget efter relationer, att få äta med någon öga mot öga. Det smäller så otroligt mycket högre än att hämta mat i en påse och äta vid sitt matbord, säger Elin Peters.

Läs mer: Krögaren Emelie Svensson: Omsättningen har sjunkit drastiskt

Läs mer: Fem ögonblicksbilder från krogarnas kris

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns r.

Läs mer: Kock förlorade jobbet - startade restaurang i hemmet

Ämnen i artikeln

DN podcast

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt