Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 19:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/studio-dn-15-maj-kommer-nagon-att-vilja-trangas-i-en-bar-efter-det-har/

Mat & Dryck

Studio DN 15 maj: ”Kommer någon att vilja trängas i en bar efter det här?”

Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling programleder Studio DN.
Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling programleder Studio DN.

Nu är dagens avsnitt av den fördjupande nyhetspodden Studio DN ute på sajten, i DN-appen och på olika poddplattformar. I dag: om hur restaurangbranschen påverkats av coronakrisen.

DN Text

Myndigheterna har satt upp regler för att begränsa serveringen på restauranger och krogar som brutit mot reglverket har stängts. 

I dagens Studio DN talar programledaren Sanna Björling med DN:s Mat & dryck-redaktör Elin Peters om hur krogbranschen påverkats av krisen.

– Det man kan se är att de hela tiden måste uppfinna hjulet på nytt eftersom att de måste få in intäkter. Det enda sättet för en restaurang att överleva är om någon kommer dit. Då de måste de göra saker som lockar gästerna att komma. Man kan inte slappna av för ett ögonblick. 

Det måste vara väldigt svårt att planera – både med lager och sedan stå och laga maten när ingen kommer?

– Det tror jag är en av de svåraste sakerna rent känslomässigt. Att stå i köket och laga mat, som är deras livslust och det de lever för, och sen kommer ingen. Man dukar upp sitt hjärta och sin själ och så är det helt tomt i matsalen. Alla i branschen väntar ju på någon sorts besked och det är väntan som är väldigt svår. Att inte kunna planera framåt och inte veta hur sommaren ska se ut. Ska man ha stängt eller öppet?

Kommer folk att vilja trängas i en bar efter det här?

– Det man märker är suget efter relationer, att få äta med någon öga mot öga. Det smäller så otroligt mycket högre än att hämta mat i en påse och äta vid sitt matbord, säger Elin Peters.

Läs mer: Krögaren Emelie Svensson: Omsättningen har sjunkit drastiskt 

Läs mer: Fem ögonblicksbilder från krogarnas kris 

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns r.

Läs mer: Kock förlorade jobbet - startade restaurang i hemmet