Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-03 14:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/studio-dn-25-juni-en-hemlig-middag-dar-jobbet-tar-notan-sa-gors-dns-krogtester/

KROGKOMMISSIONEN

Studio DN 25 juni: En hemlig middag där jobbet tar notan – så görs DN:s krogtester

Gulddraken firar 20 år.
Gulddraken firar 20 år. Foto: Magnus Hallgren

Under 20 år har DN:s krogkommission delat ut Gulddraken till Stockholms bästa restauranger. I Studio DN berättar matredaktör Elin Peters om hur restaurangtesterna går till, varför allt måste vara så hemligt – och om trenderna som svept genom krogstockholm sedan priset instiftades.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
En hemlig middag där jobbet tar notan – så görs DN:s krogtester
0:00 / 16:58

Hur har ditt år varit, krogmässigt?

– DN har dragit ned på bevakningen helt och hållet, av flera skäl. Det handlar dels om att inte utsätta medarbetare för risk att smittas, men också om en sorts ärlighet mot de man testar. Att pröva krogar under den här perioden hade varit svårt: vi hade inte kunnat ge en negativ recension till en restaurang som redan sliter med pandemin och restriktioner. Det hade känts för jävligt.

Hur går DN:s krogtester till?

– Vi har en patrull som består av en handfull, fast anställda medarbetare. Jag går igenom vilka krogar som är intressanta för tillfället, i första hand nyöppnade ställen, men också gamla ställen som har bytt ägare eller som vi har hört att de har ryckt upp sig. Jag sätter ihop en lista över ställen som ska testas och vi går dit anonymt vid två tillfällen, för ett så autentiskt krogbesök som möjligt. De testar förrätter, huvudrätter, desserter, och dricker vin för att det är en viktig del i restaurangupplevelsen. Bedömningarna vägs samman och skrivs ihop till en gemensam text.

Vad finns för trender just nu – det känns som att det är mycket lokalt, ekologiskt, veganskt – men det finns också många ställen för hamburgare med sötpotatispommes?

– Ja, och det är roligt att det inte behöver vara antingen eller. Det kan finnas veganskt också på hamburgerställen. Vi ser också mycket naturvin och många mellanrätter – så var det åtminstone före pandemin, när jag gick ut sist.

I avsnittet hör du också om hur DN:s krogtester en gång började – och vilka krögare som har drabbats hårdast under pandemiåret.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
En hemlig middag där jobbet tar notan – så görs DN:s krogtester
0:00 / 16:58

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs mer:

Elin Peters: Krogen är en plats som skapar minnen

Ämnen i artikeln

DN podcast

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt