Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 19:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/studio-dn-29-december-det-blir-ett-annorlunda-nyarsfirande/

MAT & DRYCK

Studio DN 29 december: ”Det blir ett annorlunda nyårsfirande”

Foto: Anette Nantell

Färre gäster – och kanske bara utomhus. Hur ska man tänka kring nyårsafton? DN:s matredaktör Elin Peters svarar i Studio DN.

DN Text

Lyssna här:

Hur ska man tänka när man handlar nyårsmaten i år?

– Det gäller att fundera vilka förutsättningarna är. Precis som när man lagar vilken måltid som helst. Vilka är det som ska komma och äta, hur mycket tid har man på att förbereda sig och vad vill man att det ska kosta. Det är ju en rätt lång fest. Då tycker jag att det är roligare att äta fyra till fem lite mindre rätter som man kan sprida ut över kvällen.

Hur ska man tänka om man vill vara utomhus?

– Det är väldigt ambitiöst att tänka att man ska fira hela nyårsafton utomhus. Men det finns mat som passar bra att äta utomhus. Jag tycker att det är kul att förbereda canapéer och småplock till tolvslaget när man skålar in det nya året.

Vad ska man dricka på nyårsafton?

– Jag tycker att man ska dricka flera olika saker. Det brukar vara bättre att dricka det godaste och bästa bubblet i början på kvällen. När man ska skåla in tolvslaget kan man ta något lite enklare. Gällande alkoholfria alternativ tycker jag att svenska äppelmuster är bra. Det finns en idé om att det är tråkigt att dricka äppelmust och att det i stället skulle vara bättre att hitta något alkoholfritt bubbel. Men där tycker jag man är fel ute eftersom mycket av den svenska äppelmusten och de svenska alkoholfria dryckerna är så välgjorda.

Vad kan det dyka upp för mattrender under 2021?

– Det är svårt. Alla mattrender som man förutspådde för 2020 blev helt fel på grund av pandemin. Det man kunde se under 2020 var att husmanskost, surdegsbak och rejäl, trygg mat fick ett uppsving. Dels hade folk tid och dessutom signalerar den maten tröst och lugn i stor utsträckning. Så det beror på hur länge pandemin fortsätter nästa år, ifall vi fortsätter på det spåret. Om det börjar öppna upp misstänker jag att man vidgar sina vyer vad gäller mat. Kanske det som fick stå tillbaka under 2020.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

DN podcast

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt