Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-06 04:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/studio-dn-sa-undviker-du-att-spracka-matkontot-i-januari/

MAT & DRYCK

Studio DN: Så undviker du att spräcka matkontot i januari

Lotties lyxiga linsgryta.
Foto: Anette Nantell

Vilken är egentligen den bästa budgetmaten? DN:s matredaktör Elin Peters har provlagat olika linssoppor och testat på familjen – med inte ett så positivt resultat. Så hur kan man göra för att sätta guldkant på oxveckorna? Hör henne berätta om katastrofmiddagen och soppjakten, och hur man kan tänka om man vill lyxa till det – utan att spräcka januaribudgeten.

DN Text

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Så undviker du att spräcka matkontot i januari
0:00 / 12:20

Du lagade alltså olika typer av linssoppor och testade dem sedan på bland annat din dotter. Hur fick du den idén?

– Vi har en Facebook-grupp som heter Snacka om mat och krog, och i den frågade jag de andra gruppmedlemmarna om tips på bra budgetmat. Det visade sig att typ alla tyckte att linssoppor var den bästa budgetmaten. Då tänkte jag att det borde vi skriva om i tidningen. Men för att få fram några bra recept så behövde jag provlaga – förena nytta med nöje, kan man säga, och sedan servera sopporna till vår familj. Men när jag serverade den första linssoppan så slutade det med att min dotter började gråta vid middagen.

Du fortsatte sedan med lite andra recept – var det någon som funkade?

– Min dotter började betygsätta dem i dålighetsgrad. Det var väl en som hon kunde äta hela tallriken av, och det var tyvärr min chefs soppa, kan man säga. Den var ganska tunn och ganska syrlig. Inte så mycket smaksättare förutom lite citron och mynta, men den var lätt, lite syrlig och fräsch.

Chefens frukostsoppa.
Foto: Anette Nantell

Veckorna efter jul och nyår brukar räknas som några av årets fattigaste. Med inflationen och ökande matpriser så kanske de är extra tunga i år. Så, om man vill äta sig mätt för en rimligt billig peng – finns det något du kan rekommendera då?

– Baljväxter, rotfrukter och kål brukar vara de givna svaren eftersom de nästan alltid är billiga och de innehåller mycket nyttiga saker för kroppen. Man blir mätt av dem. Men sedan kanske inte alla tycker det känns så roligt att tänka att man ska äta rotfrukter och kål hela vintern. Det handlar också om proportioner, och vill man väldigt gärna äta kött kan man se till att dra ned på mängderna ganska mycket och fylla ut med de billigare och näringsrika produkterna. Och sedan jobba med kryddorna naturligtvis. Man kan ju få upp smak på vegetariska saker utan problem.

Lyssna på avsnittet här:

STUDIO DN  
Så undviker du att spräcka matkontot i januari
0:00 / 12:20

Programledare: Evelyn Jones
Producent: Sabina Marmullakaj

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Linssoppan som fick min dotter att börja gråta

Annas linssoppa med olivgremolata

Saras lins- och jordnötssoppa

Chefens frukostsoppa

Lotties lyxiga linsgryta