Created with Sketch. Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-09 12:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/suqaar-lammgryta-med-farska-tomater-paprika-och-koriander/

RECEPT

Suqaar – Lammgryta med färska tomater, paprika och koriander

Foto: Helén Pe

Suqaar är en lättlagad lammgryta som kan serveras med tunnbröd eller ris. Det är en traditionell maträtt i Somalia som lagas i alla hem och även serveras på restauranger.

Läs mer: I Khadijas kök får du uppleva smaker från Östafrika

1. Skala och finhacka löken. Skär köttet i 2 × 2 cm stora bitar. Hetta upp olja och smör i en gryta och stek köttet tills det fått fin färg.

2. Tillsätt löken och ingefäran och pressa i vitlöken, stek under omrörning i några minuter. Rör ner xawaash, gurkmeja och paprikapulver. Häll över det heta vattnet och smula ner buljongtärningen. Låt grytan koka under lock i 25 minuter.

3. Hacka under tiden paprika och tomat samt strimla salladslöken. Lägg i allt tillsammans med koriandern när grytan kokat klart och smaka av med salt och peppar.

4. Servera gärna med bröd eller ris.

Xawaash

Det här är den kryddblandning som man använder allra mest i det somaliska köket.

1. Ställ en torr stekpanna på låg värme och rosta alla hela kryddor under ständig omrörning i 4–5 minuter eller tills det börjar dofta gott. Kryddorna får inte brännas, så det är bättre att rosta dem för lite än för mycket. Låt svalna.

2. Mortla de rostade kryddorna till ett pulver. Eller använd en kaffekvarn. Blanda sedan i resten av ingredienserna. Förvara kryddblandningen i burk med tättslutande lock.

Ämnen i artikeln

Recept

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt