Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 00:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/svampsoppa-med-etiopisk-kryddning/

Recept

Svampsoppa med etiopisk kryddning

Svampsoppa med etiopisk kryddning.
Svampsoppa med etiopisk kryddning. Foto: Thomas Karlsson

Den som säger att svamp bara kan kryddas med salt och peppar är ute och cyklar, tycker jag. Det här är en aromatisk soppa som värmer i vintervädret, inspirerad av grytor från Etiopien med omnejd. Smöret rundar av smakerna.

Läs mer: Sportiga soppor för lov och uteliv 

1. Laga soppan i en vid tjockbottnad kastrull eller en gryta. Skiva svampen, hacka paprikan och löken. Fräs först svampen i 15 minuter (snåla inte med detta) tills allt vatten försvunnit från svampen. Lägg då i paprika och lök tillsammans med smör och olja och fräs ytterligare 5 minuter. 

2. Blanda alla ingredienser till kryddblandningen, ha i den i grytan och fräs några minuter till. 

3. Häll i vin, vatten och buljong. Låt sjuda under lock i 20 minuter. 

4. Lägg i smöret och mixa soppan mycket noga, minst 5 minuter. Smaka av med peppar och salt och eventuellt mer av någon av kryddorna. Späd med vatten om det behövs. Servera soppan riktigt varm med bröd och smör.

Tips. Det går förstås utmärkt att använda en blandning av flera sorters svamp. Men se upp med att endast använda trattkantareller tillsammans med denna kryddning. Soppan kan bli för besk då.