Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 14:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/ta-en-tugga-av-varen-med-vilda-vaxter-i-maten/

Mat & Dryck

Ta en tugga av våren – med vilda växter i maten

Kirskål – bra att ha till Lottens valnötsröra.
Kirskål – bra att ha till Lottens valnötsröra. Illustration: Nadia Nörbom

Nu börjar det spira i naturen, och mycket av det som växer kan användas i matlagning. Här är fem vanliga ätliga växter – och tips på hur du lagar dem. 

DN Text

Recepten kommer från Lisen Sundgren ur ”Äta vilda växter” (Bonnier Fakta). Illustrationerna är gjorda av Nadia Nörbom.

Kirskål: Lottens valnötsröra

Min syster lagar så god mat att man blir tokig. Den här röran serverar hon ofta som tillbehör. Jag lägger till några vilda växter och serverar gärna röran till ostbrickan, fisken eller pastan.

• Här hittar du receptet

Syren: Hänryckningssorbet

Hägg och syren i en och samma sorbet att njuta av i hänryckningens tid. Det här receptet är inspirerat av kockarna på Ulriksdals värdshus i Stockholm – de gillar att utveckla maträtter med trädgårdens vilda växter.

• Här hittar du receptet

Harsyra: Harsyrasås till fisk

Såväl harsyra som ängssyra smakar gott till fisk. Den här såsen passar fint till stekt sparris också.

• Här hittar du receptet

Lind: Blommig pannacotta

Bjud på pannacotta med smak av lindblommor. Blommorna kan bytas ut mot myskmadra, syren, fläder eller ros.

• Här hittar du receptet

Våtarv: Våtarvsgnudi

Gnudi är ett traditionellt italienskt recept där man blandar ost med gårdagens bröd. Här har jag lagt till våtarv, men nässlor eller kirskål går lika bra. Servera gärna med tomatsås. För glutenfri eller vegansk variant: använd glutenfritt bröd eller växtbaserad ost.

Här hittar du receptet

● ● ●

Håll koll på!

Allemansrätten säger att du får plocka blommor, bär och svamp i naturen, men vissa växter är fridlysta och de får du inte plocka. Särskilda regler gäller i nationalparker och naturreservat.

Skada inte växterna genom att till exempel bryta kvistar (gäller även granskott), karva i träd och ta näver, gräva eller dra upp rötter.

Skörda försiktigt och med måtta.

Plocka inte närmare än 50 meter från trafikerad väg, och avstå helt från att plocka på industri­områden eller på besprutad mark.

Lär dig vad som är ätligt och undvik det du inte är säker på.

I ”Äta vilda växter” presenterar örtkännaren Lisen Sundgren 33 vilda, ätliga och vanliga örter, blommor och bär. Den är till vis del baserad på hennes förra bok, ”Vildvuxet” (2017), men kompletterad med nya växter och recept. Illustrationer av Nadia Nörbom.
I ”Äta vilda växter” presenterar örtkännaren Lisen Sundgren 33 vilda, ätliga och vanliga örter, blommor och bär. Den är till vis del baserad på hennes förra bok, ”Vildvuxet” (2017), men kompletterad med nya växter och recept. Illustrationer av Nadia Nörbom. Illustration: Bonnier Fakta