Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Ta ut svängarna med sushirullarna

Foto: Anette Nantell

Japanska makirullar är eleganta och smakfulla. Men det är inte hela världen om de hemgjorda rullarna inte blir perfekta tycker Jens Linder, som slår ett slag för att våga experimentera med både smak och form.

 

Här skriver Jens Linder om konsten att rulla maki och presenterar några recept:

Krönika: Att våga rulla fult är halva nöjet

Sushiris. Riset i klassisk norimaki ska vara mjukt, hålla ihop, men inte vara för klistrigt. Så var noga med att följa alla steg vid tillagningen.

Grundrecept norimaki, vårmaki med sparris och majonnäs samt bläckfiskmaki. Så här gör man den vanligaste formen av norimaki. Rullarna kan varieras i oändlighet.

Frukostmaki. Här är en nyskapad rulle som innehåller brittiska frukost- eller brunchingredienser: bacon, senap och spenat.

Gimbap. Koreanska sushi­rullar kan bestå av lite av varje. Ofta ingår kimchi (den koreanska surkålen), skaldjur, rättika och nästan vad som helst.

Köttmaki. I Japan äter man ganska ofta sushi med kött. Det är ljuvligt gott. Här finns stort utrymme för personliga val.

Recept: Jens Linder
Foto: Anette Nantell

Norimakitips

Använd alltid sushiris och inget annat till klassisk sushi. 1 dl okokt ris blir cirka 2 dl kokt. Det går åt 1 ½-2 dl kokt sushiris per ark. En normalportion av maki-rullar är cirka 10 bitar. Men det varierar förstås beroende på aptit och hunger.

Alla sushiingredienser finns numera i välsorterade matbutiker. Se till att kött, fisk och skaldjur – vad ni nu väljer att använda – är riktigt färska.

Innan ni sätter i gång med själva rullarna, förbered så här: Ta fram en skärbräda, vattenskål (att doppa fingertopparna i), en vass kniv, sushimatta, noriblad (algblad), wasabi samt soja.

För att variera sushirullar kan man använda olika såser: ponzu, taberu rayu och shottsuru (som säljs i asiatiska butiker) samt gochujang, ssamjang samt olika slags soja (till exempel tamari) som finns i vanliga matbutiker.

Nori är en japansk term för olika ätbara varianter av alger av rödalgsläktet. När man ska göra maki använder man noriark, som är rostade och cirka 20x20 cm.