Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Testa indiskt för vårens kalas

Foto: Erik Ardelius

KRÖNIKA. Försommaren är full av anledningar till kalas. Det blir pingst, Kristi himmelsfärd, skolavslutningar, studentfiranden och bröllop. Det är säsong för buffé helt enkelt.

Visst, man kan anordna tjusiga supéer med flera serveringar. Men för de flesta av oss är det lättare med ett gående bord där folk får plocka lite som de vill. Ett sätt är att helt enkelt sätta fram en massa delikatesser hej vilt. Det funkar absolut. Men än bättre, anser jag, är att tänka ut ett tema. Jag tänker att det får maten att harmoniera bättre. Italienskt eller libanesiskt är nog de två mest folkliga stilarna just. Man det kanske är dags att prova något nytt?

Jag har sedan en tid blivit allt mer intresserad av mat från norra Indien med omnejd. Än är jag nybörjare, men allting jag lagat från regioner som Uttar Pradesh liksom det anrika mughlai-köket har varit delikat. Här finner man både goda vegetariska rätter och köttigare anrättningar. Här används mycket grädde och yoghurt samt rätt så ofta garam masala. En hel del av rätterna liknar det anglo-indiska köket som vi känner det från otaliga restauranger.

Så jag har satt ihop en samling rätter för en buffé som är inspirerade av denna del av världen. De går fint ihop med annan mat om ni vill saxa med era favoriter.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.